Medi ambient

El pla per buidar Vacamorta, invàlid per a Cruïlles i la PAAC

El consistori i els opositors a l’abocador declarat il·legal al·leguen que l’avantprojecte s’ha fet sense diagnosi

La Generalitat els convoca el dia 25

La Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC), que va lluitar contra l’abocador de Vacamorta amb diverses sentències que van confirmar la il·legalitat del dipòsit; el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), que assessora en el projecte de buidatge, i el consistori han presentat al·legacions a l’avantprojecte que la Generalitat –com a responsable subsidiària de la infraestructura– té sobre la taula per restaurar el dipòsit. El document, però, no satisfà les tres parts del territori, aliades en els darrers anys per posar fi a la instal·lació. Des del CEPA, Mercè Girona assegurava que el document “no és vàlid” per diverses mancances.

L’oposició a l’abocador, encapçalada pel consistori, vol i defensa la viabilitat del buidatge. Però des de l’inici. L’alcalde, Salvi Casas, refermava que s’ha de preveure “des del minut zero, el novembre de 2000”, perquè una sentència anterior ja havia tombat la primera autorització ambiental, i no pas des del 2003. Segons Girona, cal una diagnosi prèvia amb rigor, que caracteritzi els tipus de residus amb sondejos en cada zona, l’anàlisi dels estrats i l’avaluació del volum de biogasos fruit de la descomposició de les deixalles, entre les quals –sostenen– també n’hi ha d’orgàniques –fangs de depuradora o abocaments de camions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Finalment, el municipi, la PAAC i el CEPA també reclamen mesures per recuperar les basses i zones humides afectades pels treballs, amb unes argiles que es podrien destinar a la restauració del dipòsit i que reduirien el volum de tones a extreure. De fet, creuen que és inferior a l’estimació feta, descomptant les emissions de gasos a l’atmosfera i la filtració de lixiviats que han contaminat els aqüífers, segons infereixen d’anàlisis practicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La Generalitat farà la reunió de seguiment

Una de les queixes del consistori, la PAAC i el CEPA en el darrer any havia estat la no convocatòria de la comissió de seguiment a què s’havia compromès la Generalitat, que ahir va anunciar la data del dijous 25 d’abril. Segons una nota feta pública ahir, informaran els afectats sobre el procés i quan es determini la solució per al buidatge encarregaran el projecte definitiu. El tràmit, tal com van informar al TSJC perquè els atorgués més marge temporal per a la restauració de l’abocador, es pot allargar entre quatre i sis mesos més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.