Administracions

Sant Antoni implanta un sistema de reg intel·ligent

Els dos quilòmetres del passeig marítim seran el banc de proves per exportar el sistema a la resta de zones verdes

El reg s’afegeix als passos de vianants intel·ligents, dins el projecte Smart City

Més de dos quilòmetres de reg intel·ligent i telegestionat. Aquest és el resultat del projecte que ha desenvolupat Parcs i Jardins de l’Ajuntament al llarg del passeig de Sant Antoni i de Torre Valentina. Es tracta d’un sistema que permetrà reduir substancialment el consum d’aigua i que s’afegeix al projecte de passos de vianants intel·ligents –que s’il·luminen quan un vianant vol travessar.

Aquesta instal·lació, emmarcada en els projectes de ciutat intel·ligent –o Smart City–, s’ha instal·lat al passeig com a banc de proves, de manera que l’objectiu és testar el seu funcionament per acabar-lo implantant a la resta d’espais verds del municipi, així com en els carrers amb arbrat. El sistema instal·lat al passeig de Sant Antoni i Torre Valentina disposa de sensors connectats al sistema de telegestió SamclaCity-Water, des d’on es controla el consum d’aigua de cadascun dels aspersors, s’obté informació d’avaries o anomalies i s’adapta a les circumstàncies meteorològiques.

Adaptabilitat

El sistema també permet adaptar el reg en funció del tipus de vegetació, o de necessitats puntuals de manera precisa, ja que està sectoritzat. Així, si l’arbrat d’un tram del passeig necessita puntualment un major o menor reg es pot ajustar. Aquesta solució tecnològica fa que els sensors transmetin la informació amb diferents paràmetres com pluja, temperatura o vent a un actuador remot que activa el reg segons les condicions ambientals en funció de la humitat del sòl, i on cada sector funciona de manera autònoma o independent, sectoritzant les zones de reg de manera individual.

El sistema és telegestionat, i això permet controlar remotament i centralitzada, mitjançant internet, la xarxa de reg del passeig; permet programar la durada i horari dels regs, obrir i tancar el subministrament d’aigua, detectar fuites i avaries, saber el consum i fer consultes, tot de manera immediata a través d’una pàgina web a la qual es pot accedir des de qualsevol equip informàtic amb connexió a internet. La telegestió comporta gestionar les instal·lacions de manera immediata aconseguint avantatges com estalvi d’aigua i de les tasques de manteniment i l’augment de l’eficiència de la gestió.

Gestió del ‘big data’

El sistema instal·lat al passeig també té una característica important a l’hora d’ampliar en un futur la xarxa de sensors i la recollida i processament de dades. Es tracta d’una eina compatible amb el sistema Sentilo. Per aconseguir una ciutat cada cop més intel·ligent i eficient és bàsica la recollida i el processament d’una gran quantitat de dades, el que es coneix com a dades massives o big data. Sentilo va néixer de la mà de l’Ajuntament de Barcelona i és una plataforma per a la distribució d’informació de sensor basada en codi obert. Està dissenyada per gestionar els dispositius de la ciutat intel·ligent de qualsevol ciutat que tingui com a objectiu la transversalitat i interoperabilitat. L’objectiu de Sentilo és evitar solucions purament verticals; és a dir, projectes smart city que no es puguin interconnectar, i per aquesta raó està dissenyada com una plataforma transversal que comparteix informació entre sistemes heterogenis. Així, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha apostat perquè qualsevol projecte desenvolupat vinculat a Smart City sigui compatible amb Sentilo, i per això es farà en coordinació amb les àrees municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.