Les obres a la incineradora de Campdorà, a mitjan 2020
S’ha posat a concurs la redacció dels sis projectes de reforma de la planta, tancada des del 2018, i la idea és treure’ls a licitació a partir de la tardor
S’intentarà escurçar els 24 mesos d’obres previstos
La reforma de la planta incineradora de Campdorà no començarà fins a mitjan 2020. La instal·lació està tancada amb motiu d’aquestes obres des de l’1 de gener del 2018, tot i que aquestes mai han pogut començar. La intervenció del govern espanyol a través de l’article 155 va aturar a principis de l’any passat la partida pressupostària de la Generalitat que l’havia de fer possible, que no es va desencallar fins al desembre passat. En el moment en què el projecte va quedar aturat, l’Ajuntament de Girona va estimar que els treballs no podrien acabar segurament el 2020 com s’havia dit sempre i va posar com a nova data límit el 2021. Tot i que es continua parlant de l’any 2021, el cert és que les obres tenen una durada prevista de 24 mesos i, per tant, tot apunta més ara mateix cap al 2022. Fonts municipals, però, expliquen que “una vegada iniciades les obres es treballarà al màxim per intentar reduir els terminis i posar en marxa la nova planta tan aviat com es pugui”.
El tancament de la incineradora ha fet apujar un 7% la taxa d’escombraries de Girona, ja que cal dur els residus a abocadors de fora de la demarcació. En principi aquest augment havia de ser només per dos anys (2018 i 2019), que eren els que havia d’estar tancada la incineradora.
Licitacions
Després que el desembre passat la Generalitat desencallés una partida de 24,6 milions –en quatre anualitats– per pagar la reforma de la incineradora, l’Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per poder fer les actuacions. A principis de juny es va treure a concurs la contractació de l’enginyeria d’assistència tècnica que s’encarregarà de la redacció dels projectes de les actuacions de la reforma que s’hauran de posar a licitació. En concret, les actuacions s’agruparan en sis paquets diferents: caldera, cicle tèrmic i d’altres; enderrocs i desmantellament d’equips existents; turbina; sistema de control, i sistema elèctric de MT i BT.
Fonts del consistori detallen que la previsió és que al setembre estigui adjudicada l’enginyeria i es pugui començar a treballar amb la documentació per treure els sis concursos i a mesura que es vagin adjudicant, anar executant les actuacions. Tenint en compte el que sol durar el procés de licitació i adjudicació, les primeres actuacions seran ben entrat el 2020.
Dues fases d’obres
La incineradora de Campdorà –igual que la depuradora– està gestionada per la societat mercantil Tragirsa, de la qual l’Ajuntament de Girona té un 73%; el de Salt, un 23% i el de Sarrià de Ter, un 4%. El 2013 el govern català va desestimar fer una nova planta de tractament de residus al Gironès i va apostar per modernitzar la incineradora. Les obres d’actualització de la planta es van dividir en dues fases: una primera, d’actuacions prioritàries per posar-la al dia –feia anys que no s’hi invertia perquè es creia que aniria a terra– i una segona, de reforma més global.
Les obres prioritàries, a les quals es van destinar 6,6 milions, van arrancar a principis del 2016 amb la idea que duressin dos anys. A mitjan 2017, però, es va decidir que algunes de les actuacions es fessin dins de la segona fase per aprofitar millor les sinergies i d’altres es van suspendre perquè es va considerar que amb la reforma ja no caldrien. Fonts municipals expliquen que, de fet, el 2018 encara es van acabar algunes actuacions prioritàries que s’arrossegaven del 2017, com ara la substitució de la cinta d’escòries, la substitució de les graelles dels forns i una part de la depuració de gasos.
Van ser les últimes actuacions a la planta, que ja estava tancada, en espera que es pogués desencallar la reforma.