Un centenar de bombers demanen la dimissió de Saura per l'incendi d'Horta
Vinguts d'arreu del país, denuncien manca d'efectius i que no s'hagin assumit responsabilitats polítiques
Arribats de molts punts de la geografia catalana i amb crits de «dimissió» i de «menys polítics i més seguretat», els més de cent bombers que van concentrar-se al nou recinte badaloní van fer desistir Saura de pronunciar el discurs d'inauguració de l'espai i van obligar-lo a atendre els mitjans a la planta dels vestidors de l'equipament per valorar les manifestacions dels sindicats, que van secundar la protesta, convocada per l'Assemblea Permanent del cos de Bombers. En aquest sentit, i tot i reunir-se amb Saura moments abans que comencés l'acte d'estrena del parc, el secretari general d'UGT al cos, Antonio del Río, va censurar que «els mateixos que podrien ser els responsables» de l'incendi d'Horta de Sant Joan els continuïn manant en la nova campanya forestal, que començarà d'aquí a un mes, una campanya que, segons va afegir, comença «amb la nostra seguretat en joc», ja que «l'única estratègia del departament és obligar-nos a fer el màxim nombre d'hores extraordinàries i de guàrdies complementàries».
Tot plegat, decisions que «vulneren els principis de seguretat i de prevenció» i que volen «emmascarar la perillosa i endèmica manca de personal professional» que complicaria «extraordinàriament» les tasques d'extinció d'incendis si aquest estiu fos especialment virulent, segons va alertar Pere Hervás, representant del sindicat CATAC. «No volem començar la campanya d'enguany amb un marge de cinc morts. Algú ha de dimitir», hi va afegir Hervás, referint-se als cinc bombers que van perdre la vida l'estiu passat. Com a resposta a aquesta situació, els bombers van anunciar ahir la seva negativa a fer cap hora extra estructural, tot i aclarir que acudiran «de forma massiva, a la japonesa», a qualsevol foc forestal o emergència de risc que es produeixi.
Aliè a la protesta
Per la seva banda, el conseller d'Interior no va mostrar-se al·ludit pels crits dels bombers. «A mi no m'han demanat la dimissió i si ho fan estan en el seu dret», va afirmar Saura abans de matisar que els manifestants només van ser un centenar «dels 5.000 efectius que té el cos». Pel que fa al cas d'Horta de Sant Joan, Saura va defensar que «ja s'estan implementant gairebé totes» les mesures de millora del servei que es van proposar arran de la comissió parlamentària, i va recordar als bombers que el cap del dispositiu de la campanya forestal que ara comença és diferent del que hi havia quan va succeir aquella tragèdia. Finalment, Saura també va negar que hi hagi un clima de «desafecció i manca de confiança» entre comandaments i efectius del cos.
Quatre-cents efectius per a un servei òptim
Els crits de dimissió dels bombers també van tenir com a objectiu la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau. Com Saura, Lanau va negar que el departament hagi demanat als bombers augmentar el nombre d'hores extraordinàries i de guàrdies complementàries, «la planificació de les quals encara no coneixen, són voluntàries i seran les mateixes que les de l'any passat». A banda de remarcar que en cap parc de Catalunya hi ha problemes per cobrir els serveis mínims, l'alt càrrec d'aquest organisme del Departament d'Interior va coincidir amb el conseller en el reconeixement que fan falta més bombers per aconseguir que el funcionament del cos sigui òptim. En aquest sentit, Lanau va xifrar aquest objectiu en gairebé 400 efectius i va avançar que la Generalitat estudiarà fer una convocatòria pública per a l'any que ve per tal que s'hi puguin incorporar entre 200 i 300 bombers. Els sindicats, però, van més enllà i consideren que per garantir el bon funcionament del cos es necessitaran més d'un miler d'efectius en els cinc anys vinents.