El pantà de Susqueda ha de desguassar
Les pluges d'aquesta primavera han provocat que l'embassament estigui al 97% de la capacitat
Una primavera normal pel que fa a la meteorologia, esdevé avui notícia. El fet que s'hagi produït un abril i, de moment, un maig plujosos ha obligat a obrir les comportes de pantans com els de Susqueda i Sau, pel perill de sobreeiximent de les aigües. Això ha fer que puguem veure rius, com ara el Ter, amb un cabal absolutament normal i el que realment li correspon en aquesta època de l'any.
La manca de pluges dels darrers anys havia arribat a provocar situacions d'alarma suficients per, fins i tot, plantejar la possibilitat de restriccions. Recordem quan fa dos anys a Susqueda es podia veure el pont de Camós quan es trobava a un 28% de la seva capacitat.
La normalitat d'aquest any ha provocat, però, que el pantà de Susqueda arribés ahir al 97% de la seva capacitat. Si a aquesta situació hi sumem les pluges previstes a partir d'avui, més la neu acumulada a la muntanya, el cabal és gairebé segur que sobreeixiria amb el consegüent perill d'inundacions. És per això, que ahir l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va decidir obrir comportes a Susqueda, i es continuarà fent fins que el protocol fixi que la capacitat del pantà és suficient. El director general de l'ACA, Manel Hernández, ha anunciat també que quan hagi passat aquest període de pluges, també s'alliberarà més aigua per garantir el reg dels conreus. Es calcula que el mes de setembre el riu Ter podrà arribar als 12 metres cúbics per segon, per assegurar aigua suficient als agricultors. Hernández va explicar ahir que, de moment els desembassaments només es faran a partir de Susqueda, i que no es plantegen fer-ne a l'embassament de Sau, situat més al nord, i que ahir estava al 79% de la seva capacitat i que encara pot rebre més aigua. També va dir que per aconseguir fer el desembassament la major quantitat d'aigua s'allibera des de Susqueda i que quan arriba a la presa del Pasteral pot continuar el seu curs, per una banda, cap al riu Ter i per l'altra, cap als abastaments. El director general, va voler deixar clar que la decisió d'obrir les comportes de Susqueda obeeix a una decisió «tècnica» i no pas política i que es fa partint d'uns «criteris rigorosos» que pretenen que els embassaments puguin assumir avingudes d'aigua inesperades.
El repte de l'estalvi
R. ESTÉBANAl llarg del 2009 els catalans vam consumir vora d'un 10% menys d'aigua que l'any anterior, després d'un trienni en què la retallada en el consum havia estat d'aproximadament el 4%. «I tot això, en uns anys en què la població de Catalunya va augmentar en unes 700.000 persones», va recalcar ahir el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández. Segons les seves dades, el consum al nostre país s'ha situat a l'entorn dels 110 litres per persona i dia, quan fa pocs anys estava en més de 130 litres. L'evolució és sens dubte positiva, però «ara se'ns planteja el repte de mantenir i consolidar l'hàbit d'estalviar aigua», va afegir Hernández en la inauguració de la nova planta depuradora de la vall del Llierca, a Argelaguer.
Boadella no té prou aigua per als regants
R. ESTÉBANLes nevades i les pluges recents, per bé que abundants, no han evitat que l'aigua acumulada al pantà de Boadella sigui, avui dia, insuficient per a les necessitats del regants de la Muga. Ahir es trobava tan sols al 43% de la seva capacitat (ara fa un any estava a més del 70 %) i si bé aquesta xifra garanteix per aquest estiu el subministrament d'aigua de boca, resulta inferior al que necessiten els pagesos. El director de l'ACA va explicar ahir que de l'aigua del pantà de Boadella en aquests moments es poden destinar a reg 10 hm³ –i fins a 12 hm³ si, com es preveu, continua plovent de manera abundant a les pròximes hores–, però no pas la quantitat que els pagesos diuen que els cal. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, va manifestar ahir a l'agència ACN que per salvar els cultius es necessiten com a mínim 18 hm³. De totes maneres, com que es confia que el nivell de Boadella vagi creixent, la comissió que es cuida del desembassament del pantà s'anirà reunint periòdicament per decidir què cal fer en cada moment, va dir el director de l'ACA.