Medi ambient

Cinc municipis volen ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç

Terrassa, Viladecavalls, Vacarisses, Matadepera i Castellar han aprovat instar la Diputació i la Generalitat a ampliar-lo

El parc, de 13.694 hectàrees, data del 1972 i la darrera ampliació, del 1998

Els ajuntaments de Terrassa, Viladecavalls, Vacarisses, Matadepera i Castellar, tots aquests a la comarca del Vallès Occidental, han aprovat reclamar a la Diputació de Barcelona i al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat l’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç i Serra de l’Obac, ubicat a cavall d’aquesta comarca i de les del Bages i el Moianès. Els cinc municipis consideren que tenen espais naturals d’un gran valor paisatgístic i ecològic que actualment no pertanyen al parc, tot i ser-ne fronterers. Aquestes són zones agrícoles i forestals no urbanitzables, algunes de les quals tenen, a més, una regulació específica que determina que són espais a protegir d’una manera especial.

En el cas de Terrassa, el pla d’ordenació urbana municipal aprovat l’any 2003, ara modificat pel pla de l’anella verda, ja preveu incorporar al parc natural de la serralada Prelitoral més de 1.300 hectàrees de sòls forestals de pinedes i alzinars. Vacarisses i Viladecavalls tenen aprovats plans especials de protecció a la serra de Coll Cardús, que també es proposa que s’incorporin al parc. Matadepera planteja incorporar al parc natural els terrenys de sòl no urbanitzable situats al sud-est del terme, i Castellar del Vallès, que ja va iniciar un procés de reflexió sobre l’ampliació del parc durant la revisió del seu pla general, està estudiant quina part del seu terme municipal s’hi podria incloure.

El primer pla d’ordenació del Parc Natural de Sant Llorenç i Serra de l’Obac es va fer el juliol del 1972. L’any 1982, però, es va haver d’aprovar un altre pla per aturar el creixement desmesurat de les urbanitzacions que l’envoltaven. Finalment, el massís de Sant Llorenç i la serra de l’Obac va ser declarat parc natural per un decret de la Generalitat de Catalunya l’any 1987. El 1998 encara es va modificar de nou el pla especial per fer una ampliació de 4.055 hectàrees més, fins a les 13.694 actuals.

Beneficis de gestió

La incorporació dels espais que proposen els cinc municipis al Parc Natural de Sant Llorenç permetria augmentar i consolidar de manera definitiva el nivell de protecció d’aquestes zones, que ja en tenen alguna, i afavoriria que, alhora, fossin beneficiaris dels programes de gestió, vigilància, prevenció d’incendis i senyalització que hi desenvolupa l’ens gestor del parc, l’àrea de parcs de la Diputació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.