Crear un centre d’interpretació a can Vilallonga
Els vint anys de cessió de la finca, propietat de l’Incasòl, s’acosten a l’equador i l’ens vol allargar-ne el termini
El mas i la finca de can Vilallonga, als afores de Cassà, s’han consolidat com el gran centre de divulgació i pedagogia sobre les Gavarres. Presas ho il·lustra amb la xifra anual de 1.200 escolars que hi passen cada curs, cap a 10.000 si s’extrapola als darrers vuit anys d’activitat, després que l’Incasòl –propietari de la finca– la va cedir durant 20 anys a l’ens per a aquests usos mitjançant un conveni signat l’any 2011. Però per donar més força al projecte i habilitar-hi un centre d’interpretació, el president del consorci aposta per allargar el termini, una negociació que emprendran aquest any.
“Pràcticament ja som a la meitat del període de 20 anys, però ens caldria una cessió a més llarg termini per plantejar-nos inversions”, admet Presas, per acabar de reformar tot l’interior de l’edifici. També hi preveuen la resta de terrenys de l’exterior, on disposen d’una bassa per regar els prats que pastura cada dia el ramat d’entre 400 i 500 cabres que produeixen llet per als recuits de Fonteta. Un cop assegurada la continuïtat, el president de l’ens diu que treballaran en els plans financer i de viabilitat per afrontar les obres.
Patrimoni i divulgació
En paral·lel a la preservació dels ecosistemes del massís, la prioritat del consorci és divulgar l’extens patrimoni ambiental, cultural i etnològic de la zona. L’inventari d’elements, com ara pous de glaç, forns de calç, menhirs, cistes i dòlmens, no para de créixer. A més de la senyalització de llocs d’interès i rutes i de la creació de petits llocs d’aparcament per facilitar l’arribada, també han posat en marxa accions per mostrar el potencial turístic del món del suro i l’enogastronomia, i l’inventari del patrimoni immaterial, sobre l’arquitectura dels masos, el funcionament dels antics mercats i les faules.