Administracions

L’aturada d’obres allargarà la petja del ‘Glòria’ a l’estiu

Castell-Platja d’Aro i Calonge i Sant Antoni assumeixen que els passeigs marítims quedaran a mig reparar

A Palafrugell sí que reforcen el passeig de Llafranc

L’última revisió del reial decret d’estat d’alarma, després de les crides de la Generalitat, altres institucions i la Cambra de Contractistes en pro d’ampliar el confinament i la suspensió d’obres, allargarà la petja del Glòria en diversos punts del litoral gironí fins passat l’estiu, ja que s’endarreriran terminis d’execució d’algunes intervencions. Dos dels casos més visibles s’estenen al llarg de 500 metres del passeig marítim de Platja d’Aro, on l’equip de govern municipal ja havia suspès els treballs de demolició dels graons malmesos i moviment de sorra fa dues setmanes, i al municipi veí de Calonge i Sant Antoni.

L’aturada, però, afectarà desenes d’intervencions en curs arreu de la demarcació: entre Blanes i Malgrat, el consistori blanenc ha tingut constància que diumenge es van aturar les obres per refer el pont de la línia ferroviària arrasat per les avingudes del riu Tordera durant el temporal, i a l’interior, a banda de les obres que han quedat paralitzades a la ciutat de Girona, també s’han aturat projectes com ara l’Espai Cràter d’Olot, l’ampliació de la C-66 entre Serinyà i Besalú, o el parc infantil i juvenil de la Draga, que era a la recta final, a Banyoles.

La situació allargarà terminis de finalització en pro de la salut dels treballadors, les seves famílies i, sobretot, la contenció de la pandèmia. Però preocupa especialment als municipis on el litoral ha quedat més malmès, ja que, a banda que l’inici de la temporada per Setmana Santa ha quedat estroncat sine die, el marge de maniobra per recuperar platges i fronts marítims ja era prou ajustat abans de l’expansió del virus. De fet, a Castell-Platja d’Aro i Sant Antoni de Calonge ja han començat a replantejar projectes i terminis després que Costes de l’Estat decretés la “suspensió temporal total de totes les obres”, el dia 16 passat.

Idees per guanyar temps

Amb la carta sobre la taula i l’anunci que la inversió estatal no anirà gaire més enllà dels 250.000 euros inicialment consignats, l’alcalde de Calonge, Miquel Bell-lloch, assumeix que hauran de preparar feina en solitari: “No ens deixen cap més alternativa que moure’ns pel nostre compte, cercar diners, preparar projectes i adjudicar obres.” Però lamenta que el reial decret també ha paralitzat la potestat de fer adjudicacions, cosa que els pot fer alentir l’inici d’obres encara diverses setmanes un cop s’aixequi la restricció.

Per això proposarà avui al consell d’alcaldes del Baix Empordà que es negociïn canvis en la normativa estatal per poder avançar tràmits. “Entenem que enmig de la suspensió no puguin entrar camions i màquines amb personal a la platja, però volem que estigui tot a punt perquè l’empresa triada ja pugui començar a treballar-hi el primer dia que s’aixequi el confinament”, sostenia Bell-lloch.

A Castell-Platja d’Aro, l’alcalde, Maurici Jiménez, diu que amb prou feines han pogut redistribuir sorra i restablir el llum provisionalment als fanals del passeig marítim, però han hagut de suspendre la restauració de les cales del Pi, Rovira i sa Conca, i també preveu que el projecte del passeig marítim es pugui ajornar fins passat l’estiu: “Si ens hem de trobar en plena temporada amb el passeig i la platja plens de màquines, millor repartir sorra i prou i salvar parcialment la temporada com està.” En aquest escenari, desenrunarien només les zones malmeses, habilitarien accessos provisionals i ajornarien les obres del nou mur de contenció –a càrrec de l’Estat– i la nova canalització de serveis –municipal– fins a la tardor.Tampoc preveuen poder reparar l’espigó trencat pel temporal de finals de gener a Sant Feliu de Guíxols, on han condicionat la redacció del projecte a un estudi batimètric i geotècnic del fons marí per si cal reforçar-lo, però el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Josep Saballs, també atribueix a l’aturada de licitacions i adjudicacions la impossibilitat d’abordar l’obra, com a mínim, fins al maig. I si fan curt de temps abans d’estiu, també la posposaran fins al setembre.

Allargar obres a l’estiu

A Castell-Platja d’Aro, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Montse Rovira, avançava ahir que, excepcionalment, estan estudiant flexibilitzar l’ordenança municipal d’obres que en preveu l’aturada anual entre Sant Joan i el 15 de setembre.

Rovira diu que respectaran el “blindatge d’obres i molèsties a l’agost”, però estudien habilitar el juliol perquè reformes privades, en establiments, habitatges o comunitats de veïns que ara no s’estan podent afrontar es puguin fer fins a finals de juliol, amb algunes condicions, o a partir del setembre. Pretenen així donar un cop de mà a privats i industrials de la construcció, un cop superat el trasbals per la pandèmia.

Llafranc va endavant

A Palafrugell, en canvi, han aturat les obres del carrer Sant Josep –en la recta final– però van adjudicar com a emergència la reparació provisional del passeig Francesc de Blanes de Llafranc, on tot just reompliran els esvorancs amb formigó. L’alcalde, Josep Piferrer, explica que l’empresa s’ha compromès a treballar amb mesures de seguretat i distanciament, però que és imprescindible per garantir la seguretat dels habitatges en primera línia si arriba un nou temporal.

REE recupera les torres de la MAT

U.C

Durant la primera quinzena d’aturada parcial, Red Eléctrica ha aconseguit recuperar l’operativitat de les torres caigudes o amb problemes dins del traçat de la línia de la MAT per les Guilleries i Sant Hilari Sacalm. Fonts de l’empresa pública confirmaven que “tornen a estar operatives de nou” des de la setmana passada, quan van completar-se els treballs sota la cobertura de “servei essencial”.

L’edifici de creuers sí que es podrà reparar a Palamós

E.A. / J.T

L’últim Consell Executiu de la Generalitat va aprovar, la setmana passada, la declaració d’emergència per a la reparació dels danys que fan afectar l’estació marítima del port de Palamós durant els embats del temporal Glòria. Ports de la Generalitat invertirà 317.000 euros per recuperar la funcionalitat de l’edifici en un termini d’un mes, i les obres –ja adjudicades– han començat i s’intensificaran a partir d’aquesta setmana.

Des de Ports expliquen que les instal·lacions són estratègiques per donar suport a l’activitat de creuers i activitats relacionades amb la promoció dels sectors portuaris. L’edifici va rebre danys al teulat, les portes i les finestres i l’equipament interior en entrar-hi l’aigua amb virulència, a causa de l’onatge i roques que van ultrapassar el dic de recer al gener. La temporada de creuers, oficialment, hauria de començar després de Setmana Santa, el 19 d’abril. La data queda fora de la darrera extensió de l’estat d’alarma, que també impedeix l’entrada de vaixells de creuer als ports. Però des de l’ens, i en espera que les navilieres confirmin els plans, admeten que la situació s’ha de seguir dia a dia i “en vista de l’evolució del mercat creuerístic les escales previstes a l’abril no es faran”.

Les obres de reparació consistiran en la rehabilitació de les instal·lacions, amb la impermeabilització de la coberta de l’edifici. Pel que fa a l’estructura, es reforçaran les parets interiors i es modificaran les exteriors i la façana. Així mateix, es canviaran els tancaments de les portes i les finestres, i es renovaran els equips de climatització. Quant al subministrament de serveis, se substituiran les canonades d’aigua i el subministrament elèctric.

Pel que fa a les obres de reforç del dic, Ports també preveu que continuïn, tot i que ahir els treballadors les van suspendre temporalment en espera de rebre la certificació corresponent de la Generalitat després de les mesures més restrictives de l’últim reial decret estatal. A Blanes, l’organisme portuari resta pendent de l’informe de la UPC sobre el comportament de l’onatge per reparar el dic de recer, imprescindible per garantir la seguretat de les embarcacions amarrades a la dàrsena si arriba un nou temporal.

L’ACA també manté obres

No són aquestes les úniques obres que s’acolliran a la declaració d’emergència. A Platja d’Aro, per exemple, l’ACA completa aquests dies la reparació de canonades de bombeig d’aigües residuals al marge esquerre del Ridaura, per evitar que hi hagi vessaments de matèria fecal al mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.