Administracions

Redoblar esforços entre la gent gran que viu sola

Sant Feliu de Guíxols, amb un miler de trucades fetes, Palamós, Calonge i Santa Cristina pentinen el cens de majors de 70 anys amb funcionaris i voluntaris

Diversos ajuntaments del Baix Empordà han activat aquesta setmana protocols de seguiment de la gent gran. Un dels més ambiciosos ha estat a Sant Feliu de Guíxols, on han recorregut al padró i han repartit la llista de 3.276 persones majors de 70 anys entre 52 treballadors municipals que aquests dies, teletreballant des dels domicilis i amb moltes àrees paralitzades, s’havien quedat sense feina. Fonts municipals explicaven ahir que s’han repartit la població afectada, entre 30 i 70 trucades per persona, donant més feina als més avesats a tractar amb el públic. I l’alcalde, Carles Motas, destacava ahir que ja han contactat amb més d’un miler de persones.

La majoria estan bé, amb xarxa familiar, amics o veïns que en tenen cura. Però s’han detectatsituacions no previstes, com ara la d’una veïna que ha demanat que bellugar una jardinera perquè l’ambulància arribés fins a la porta de casa seva i persones que s’han quedat sense l’ajut dels fills –confinats lluny de Sant Feliu, per pujar bombones de butà i moure-les dins de la llar; o bé aïllats amb símptomes i que ja no els poden fer la compra o anar-los a la farmàcia–. En altres casos, la trucada deriva en una conversa sol·lícita, sense urgències però d’acompanyament, o expliquen que tenen menjar per a dos o tres dies, però convenen que l’ajuda del voluntariat els anirà bé. Tots els casos es deriven a la xarxa de voluntaris i, en casos més greus, als Serveis Socials o el CAP.

Palamós, on estan trucant a les 724 persones majors de 70 anys que viuen soles, o Calonge i Sant Antoni, on van començar pels majors de 75 anys i ara han abaixat el llistó fins als que superen els 70, són altres poblacions del Baix Empordà que segueixen l’exemple que Lloret i altres municipis van iniciar la setmana passada.

Onada de voluntariat

A Sant Feliu, la presidenta local de Creu Roja, Verònica Lahoya, destaca que en pocs dies han reunit un grup de 88 voluntaris: “Molts són nous i ha estat una resposta molt grata, amb gent molt jove que per primer cop han entrat en contacte amb una ONG.” D’entrada, Lahoya admet que es van trobar amb més voluntaris que situacions d’emergència, però de mica en mica han anat trobant la manera de repartir tasques: des de compres en supermercats i farmàcies fins a treure a passejar gossos de gent gran. Ferran Camós, un dels voluntaris, explicava ahir que entre els serveis també han anat a recollir medicació específica a l’hospital de Palamós. La majoria de persones els ofereixen propines, però ells les rebutgen: “No les acceptem. Si volen, és millor que facin donatius a l’entitat, que faran falta”, sentencia.

A Santa Cristina, la xarxa de voluntaris de l’Associació Juvenil Cristinenca també duia ahir 25 serveis de suport a gent gran i veïns confinats, entre el nucli urbà i urbanitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.