Administracions

ALBERT BALLESTA

DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS D’INTERIOR A GIRONA

“Els fets delictius han baixat un 65% a la demarcació”

Ballesta explica que a l’autopista AP-7, a la Jonquera, hi ha hagut una disminució del trànsit del 57,8%

Arran de la pandèmia de la Covid-19, a les comarques gironines s’ha mantingut un comitè d’emergències que va ser creat durant el temporal ‘Glòria’

El qüestionari de preguntes i respostes de Protecció Civil ha sigut de gran utilitat per resoldre dubtes
Al llarg de 51 dies, els Mossos han fet 747 controls a les carreteres de la demarcació de Girona
Vaig parlant amb els treballadors. Si no et veuen, que almenys et sentin, que hi hagi aquest ‘feedback’
Hem fet plans de contingència perquè si hi havia baixes es poguessin seguir afrontant els serveis

“Estem en una situació estranya, que hem anat afrontant amb sentit comú, criteri i seny.” És una de les reflexions del director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, que apel·la al civisme en la desescalada, “en la qual la tasca policial encara es fa cada cop més complexa”.

Com és la seva feina d’ençà del confinament?
Molts aspectes els estem fent o resolent des del teletreball. Reunions virtuals, trucades per telèfon... Al principi, el desconcert va ser important. Un cop es va publicar el decret de l’estat d’alarma, ha sigut d’utilitat el qüestionari de preguntes i respostes liderat per Protecció Civil, en el qual contribuïm des dels territoris. Aquestes setmanes m’han trucat molts alcaldes i alcaldesses amb dubtes lògics sobre el que es podia fer o no. Per això ha sigut de gran ajuda el qüestionari, que es va actualitzant en funció del que canvia.
Sembla que, majoritàriament, la ciutadania segueix les mesures decretades. Ho subscriu?
Sí, en general la gent compleix, perquè és responsable. Fa el que toca, però, com en tot a la vida, hi ha excepcions. El primer impacte d’aquesta situació va ser fort. Vull subratllar la feina de la policia, en el sentit d’haver d’aplicar la nova normativa. Les normes sempre són per a tota la població, amb la particularitat que en aquest cas els afectats són el 100% de les persones. Ha calgut molta coordinació i crec que la gent ha entès que la policia no és allà per fer la guitza, sinó per preservar la seva salut.
Aquesta coordinació que menciona deu ser del tot clau.
A partir del temporal Glòria, el delegat del govern va crear una mena de comissió. Ha funcionat molt bé. És el comitè territorial d’emergències, en el qual hi ha els alcaldes i alcaldesses de les capitals de comarca, els dels municipis de més de 20.000 habitants, els directors i directores territorials, i els presidents dels consells comarcals. Ens hem reunit cada setmana i, aquí, també s’han resolt dubtes i incògnites. Durant el Glòria, el comitè el vam fer funcionar de facto. Llavors el vam constituir, ja que és un sistema que va bé i en què tothom pot dir-hi la seva. Per tant, amb la Covid-19 hem continuat amb aquesta comissió.
Presencialment, té gaires assumptes?
Majoritàriament ho he pogut resoldre amb el teletreball. Només he hagut d’anar algun cop al despatx a buscar papers que tenia allà. O diumenge vaig acudir a la Subdelegació a signar per tal de deixar constància que havíem rebut les mascaretes que hem repartit al transport públic, als municipis de més de 10.000 habitants. També en vam distribuir l’endemà del dilluns de Pasqua. De moment ens n’hem sortit prou bé. Malgrat que estàs confinat i treballes moltes hores perquè tot està barrejat: el treball i la casa. No pares. Li deu passar a molta gent. No te n’adones i se’t fan les nou del vespre. O un dia vaig estar més de sis hores amb reunions virtuals.
I com és el contacte amb els cossos d’emergències?
Sobretot ho he anat despatxant molt per telèfon. Per exemple, tant amb l’inspector Jordi Martín, dels Bombers, com amb el comissari Josep Milán, dels Mossos d’Esquadra. A part dels sanitaris, nosaltres també som personal essencial. I vaig parlant amb tots els treballadors, amb els caps de servei... Si no et veuen, com a mínim que et sentin, que hi hagi aquest feedback.
Hi ha cossos, com el de Bombers, en els quals s’ha reduït l’activitat. Com s’ha reenfocat?
Al cos de Bombers, primer vam treballar com s’havien de protegir ells. Al març, que hi havia encara més gent a casa, ens feia basarda que s’incrementessin els incendis en habitatges. Hem fet plans de contingència per tal que, si hi havia baixes entre els efectius, no tinguéssim cap problema i es poguessin afrontar les emergències. Un cop establert això, hem mirat en quins altres temes podien col·laborar els Bombers ja que, com dius, el nombre de serveis que els entren ha baixat. Intervenen molt als accidents de trànsit, que s’han reduït perquè hi ha hagut dies que no corria ningú. A banda, per sort al final no s’ha hagut d’habilitar el pavelló de Fontajau com a hospital de campanya. Quan es va plantejar, els Bombers hi van estar treballant una setmana llarga. També hi ha tècnics del cos que són sanitaris i se’ls va oferir per si es necessitava que anessin als hospitals o als CAP; i la setmana passada van fer desinfecció en una residència de gent gran de Bescanó. A part, s’han activat per a la recerca de persones perdudes perquè tan bon punt obres un xic l’aixeta...
Realment, la reducció de la circulació viària és ben notòria!
El Servei Català del Trànsit fa un informe setmanal. A les comarques gironines tenim dos punts de control. Un és a l’AP-7, a la Jonquera. I l’altre a la C-25, a Riudellots de la Selva, on hi ha hagut una reducció del trànsit del 67%. Els dies laborables d’un 51,7% i els caps de setmana d’un 87,6%. A la Jonquera la disminució és menor perquè el transport de mercaderies no s’ha aturat. La baixada ha sigut d’un 57,8%. Els dies laborables d’un 48%, i els caps de setmana d’un 69,3. És la comparació de la setmana passada amb l’última que va ser normal, la del 13 de març. I el 2010, de gener a abril, es van haver de lamentar 15 víctimes mortals a la demarcació de Girona per accident de trànsit. Durant el mateix període del 2019, deu; i aquest any, set.
Hi ajuden els controls viaris?
Se n’han fet molts. Han funcionat i els caps de setmana s’han intensificat per preservar els municipis on hi ha més segones residències. Al principi, els controls eren més estàtics i es va veure que era millor que fossin més dinàmics. Una estona en un punt i després canviar de lloc; i vigilar les carreteres secundàries. Per part dels Mossos, ens consten 747 controls en 51 dies. En el còmput no s’hi inclouen els més curts i aleatoris. Per exemple, entre l’1 i el 3 de maig se n’han fet 125. I una part important d’aquests, d’entre una hora i una hora i mitja.

També han baixat els fets delictius, veritat?

A les comarques gironines, del 14 de març al 3 de maig del 2019 hi va haver 6.522 fets delictius coneguts. I durant el mateix període d’enguany, 2.243. Suposa una disminució potent, del 65%. Es tracta de les denúncies recollides pels Mossos. Ara que tothom és a casa seva és més complicat, per exemple, que s’hi produeixin robatoris amb força, ja que els cometen un tipus de lladres que volen fer l’acció ràpidament quan no hi ha ningú al domicili. I s’està vigilant que no hi hagi estafes per internet o atacs informàtics. No hi ha hagut un augment alarmant, però s’ha notat un repunt.
Des que el Dipsalut va enviar tests a les policies locals hi ha hagut un degoteig de cossos amb agents afectats per coronavirus. Com ho ha viscut?
Certament, amb preocupació. Crec, però, que des dels cossos policials s’està fent una feina extraordinària. Els plans de contingència es van activar aviat, fins i tot abans del decret de l’estat d’alarma. Era essencial preservar la gent. I pel que fa als Mossos, entenc que seria bo que se’ls fessin els tests, però Salut determina la priorització.
I què en destacaria, del punt actual en què ens trobem?
A l’inici del confinament tothom era a casa. Els carrers eren buits, i si es veia algú, era més fàcil preguntar-li què feia o a on anava. A mesura que vas desescalant, la feina de la policia es fa més complexa. Esperem que el bon fer dels ciutadans ens ajudi. En aquest sentit, seguim apel·lant al seny i al civisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.