Declaracions virtuals i ús de la mediació en l’àmbit judicial
Durant el confinament, a les comarques gironines s’han atès 194 víctimes de violència de gènere en un mes i mig
Seixanta-vuit videoconferències entre lletrats i detinguts
“Des que es va decretar l’estat d’alarma, es van suspendre els terminis judicials, es va mantenir l’activitat a la guàrdia i els assumptes urgents.” El director territorial de Justícia a Girona, Jordi Martinoy, explica que inicialment es va treballar en una doble línia: “Primer, que fos una sortida ordenada dels edificis judicials. Tenir-hi la mínima presencialitat per evitar contagis i informar dels canvis els usuaris. I, alhora, no deixar a ningú desatès, sobretot persones que poden ser vulnerables. Per exemple, l’atenció a les víctimes de violència de gènere és una qüestió primordial, que no podíem deixar abandonada.”
Abans de la crisi sanitària les declaracions de detinguts per videoconferència eren gairebé inexistents. Ara es fa servir molt més per disminuir el risc de propagació del coronavirus (les connexions es realitzen amb la plataforma telemàtica Webex). Entre altres llocs, els jutjats i les comissaries dels Mossos disposen del sistema. Així s’eviten trasllats dels arrestats i de les parts implicades –el jutge o jutgessa, el fiscal, personal judicial, l’advocat i el traductor (quan és necessari)–. A la regió policial de Girona, del 27 de març al 3 de maig es van fer 127 declaracions telemàtiques amb l’autoritat judicial i 68 videoconferències entre lletrats i detinguts, i 19 arrestats van ingressar a la presó després de passar a disposició judicial per via telemàtica. “És una experiència que serà aprofitable. La connexió es pot fer des d’un ordinador, tauleta o telèfon amb el Webex. Per utilitzar-ho el jutge ho ha d’autoritzar. El partit judicial de Figueres és on s’ha emprat més el sistema”, especifica Martinoy.
Pel que fa a la violència de gènere, preocupava que “amb la convivència forçada pel confinament aquests casos s’incrementessin i no afloressin”. Per aquest motiu l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte ha continuat operativa “al 100%”, ja que als funcionaris que hi treballen se’ls ha dotat d’eines per seguir des de casa.
En un mes i mig s’han atès 194 víctimes de violència de gènere a les comarques gironines. “El tràmit més habitual ha sigut l’orientació telefònica per demandes d’informació o de recursos; i s’ha donat trasllat de situacions que podrien ser de risc. S’han derivat casos a altres serveis, i hi ha hagut 177 atencions telefòniques. S’hi inclouen les trucades que han fet les víctimes i les que fem nosaltres per interessar-nos per les que coneixem.”
En 47 casos s’han dut a terme gestions que impliquen la coordinació amb la presó i la policia: “Quan un intern surt de permís o acaba la condemna, tenim amb els Mossos uns protocols per informar la víctima.” També se les acompanya a declarar al jutjat per haver rebut una agressió. I, des de mitjans de març fins a finals d’abril, s’han fet 27 acompanyaments.
Neteges a fons
Pel que fa a prevenció per la pandèmia, han tingut lloc unes nou neteges extraordinàries en edificis judicials (bàsicament a Blanes, a Figueres i a Girona). “A la demarcació s’han col·locat, a més, 35 pantalles protectores de metacrilat als jutjats de guàrdia, als registres civils i als llocs on hi ha esporàdicament atenció al públic; s’han facilitat EPI i es posaran més mampares.”
Martinoy calcula que al principi hi havia presencialment el 10% dels treballadors. “La setmana passada, un 20-25%. I, a partir d’avui, als jutjats hi haurà un màxim del 40% dels treballadors. A banda, analitzem els edificis. Mirem quins espais poden garantir les distàncies de seguretat i canvis de distribució del mobiliari. També facilitem el teletreball; més endavant les videoconferències en les vistes segurament s’incrementaran i s’estudien torns entre el personal.”
Mètodes alternatius
El departament ha posat en marxa un programa gratuït de mediació i telemàtic, comenta Martinoy. Els casos que més els han arribat aquí són incompliments del règim de visites i les custòdies compartides de menors. D’ençà del confinament s’han rebut 45 consultes sobre mediació. Ja hi ha 20 sol·licituds d’interessats, i tres casos tancats amb acord entre les parts. “Voldríem una sessió obligatòria de mediació, encara que sigui informativa, abans d’accedir a un plet. Ajudaria a descarregar els òrgans judicials. Cal una aposta decidida del ministeri i dotar de més recursos la mediació per tenir uns bons mecanismes alternatius.”