Medi ambient

La incineració de residus sanitaris es dispara

En dos mesos s’ha generat el 80% d’un any normal

Els ecologistes volen que no es cremin i denuncien les emissions

La crisi de la Covid-19 ha fet que es disparin els residus sanitaris. Si en un any normal a Catalunya se’n generen unes 3.300 tones, entre mitjan març i mitjan maig ja s’han recollit entre 2.500 i 2.750 tones de deixalles sanitàries. L’alt volum d’aquests residus ha col·lapsat les plantes d’esterilització, on normalment es tracten amb un procés anomenat d’autoclau. A més, Salut ha adoptat un sistema de bosses per als residus sanitaris del grup III: EPI, guants i ulleres de protecció, que no les fa aptes per a aquest tractament. Això ha motivat el seu trasllat a les plantes incineradores de Mataró, Sant Adrià de Besòs i Tarragona, on l’Agència de Residus de Catalunya ha autoritzat de manera temporal el tractament d’aquests residus juntament amb deixalles municipals. Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat indiquen que el residus sanitaris que van a parar a les incineradores són “de baix risc” i només representen el 5% del total. Entre mitjan març i abril, a la planta de Mataró hi han anat 989 tones de material sanitari, a Sant Adrià de Besòs s’hi han incinerat 113 tones i a Tarragona, 547 tones.

Els canvis en el tractament d’aquests residus han provocat queixes d’entitats ecologistes. Una quarantena de grups, encapçalats per la coordinadora veïnal Airenet, l’associació Terra Verda, la Plataforma Ciutadana Residu Zero i Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya (CEPA-EdC), denuncien que es faci servir la incineració perquè consideren que les plantes no estan preparades per a aquesta mena de residus i alerten dels perills que les emissions que les incineradores poden representar per al medi ambient. En aquest sentit, l’administració catalana indica que els residus sanitaris que s’estan incinerant “tenen la mateixa composició que els residus municipals, i no és d’esperar cap resultat en les emissions diferent del que ja és habitual”.

Els ecologistes insisteixen en la necessitat de deixar d’incinerar ara que la pandèmia va de baixa i, sobretot, reclamen un pla per afrontar futurs rebrots de coronavirus sense haver de cremar els residus sanitaris. “Cal que les administracions prenguin consciència del moment que estem vivint i vetllin per la nostra salut”, assegura Silvina Frucella, presidenta d’Airenet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.