Medi ambient

Temor ecologista al projecte d’una empresa de Viladrau

Liquats Vegetals sol·licita a l’ACA la concessió de fins a 400 milions de litres anuals de 28 nous punts de prospecció d’aigües subterrànies

Pel Grup de Defensa del Ter, el pla és “una barbaritat”

El final del període d’exposició pública d’un projecte d’ampliació de l’empresa Liquats Vegetals SA, de Viladrau, ha coincidit amb les crítiques de grups ecologistes. La companyia ha sol·licitat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la concessió per explotar fins a 400 milions de litres anuals de 28 nous punts de prospecció d’aigües subterrànies. Pendent del vistiplau de la Generalitat, el Grup de Defensa del Ter (GDT) considera que el pla és “una barbaritat”.

L’ACA assenyala que el projecte arrenca del 2016 i que hi ha pendent encara l’avaluació d’impacte ambiental atès el volum demanat i la ubicació dels punts de prospecció. L’Ajuntament de Viladrau reconeix que “l’empresa necessita aigua”, afirma l’alcaldessa, Noemi Bastias (Independents per Viladrau), que deixa els permisos perquè l’empresa pugui desenvolupar els seus plans en mans de la Generalitat, en concret de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTTA).

“Fora de mida”

Un dels portaveus del GDT, Jesús Soler, troba “fora de mida” la hipotètica extracció dels 400.000 m³ d’aigua de l’aqüífer de la riera Major, que neix a Viladrau i que, després de discórrer per Espinelves i Sant Sadurní d’Osormort, entre altres pobles, acaba el seu curs al pantà de Susqueda, detalla. La riera Major neix dels vessaments dels aqüífers subterranis, que “sobreïxen, però que tenen un límit”.

Segons Soler, el projecte malmetrà els aqüífers del Montseny, que ja estan “massa explotats” a causa de l’activitat d’altres empreses que embotellen aigua, com ara Font Vella, Font Bona i Font Agudes.

L’alcaldessa, en el càrrec des de l’octubre passat, recorda que el consistori treballa per millorar algunes captacions d’aigua, ja que les conduccions són de fibrociment, i per obrir un pou a la bassa de Puig d’Ot. Bastias afirma que la Generalitat analitza els plans del consistori i de Liquats Vegetals “globalment”.

Viladrau és un poble de les Guilleries-Montseny de 1.040 habitants –segons l’Idescat del 2019–. Forma part de la comarca d’Osona, però està adscrit a la Diputació de Girona.

LA FRASE

Els organismes supramunicipals han d’estudiar de manera global els plans del poble sobre l’aigua
NoemI Bastias
alcaldessa de Viladrau


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia