El pla per fer subterrània la Granvia a l’Hospitalet, anul·lat
El TSJC tomba la reforma perquè creu que era l’AMB i no el Departament de Territori qui l’havia d’aprovar
Marín no hi veu problemes de fons i hi recorrerà
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul de ple dret el pla director urbanístic (PDU) Granvia, que preveia fer subterrània aquesta artèria i la reforma des de la plaça Europa de l’Hospitalet de Llobregat fins al riu. Les obres, que sobre el paper havien de començar l’estiu vinent, preveien la instal·lació d’un clúster biomèdic i la creació d’un gran parc urbà a la zona agrícola de Can Trabal.
A partir del recurs presentat el 2017 pel grup municipal Canviem l’Hospitalet (ICV-EUiA i Pirates), el TSJC ha declarat la nul·litat del PDU per “vulneració del principi de jerarquia normativa i per una falta irreparable de competència”. La sentència considera que era l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que també està elaborant un PDU, i no el Departament de Territori i Sostenibilitat qui havia d’aprovar aquest pla i remarca que la previsió de “sinergies d’abast suprametropolità” arran de la reforma no justifica la laminació de competències urbanístiques de l’AMB. A més, el TSJC hi afegeix que la declaració d’interès territorial per part de la comissió de Política Territorial i d’Urbanisme és molt retòrica i poc fonamentada.
Fer subterrània la Granvia entre les vies de la línia R2 de Rodalies i el riu Llobregat, davant del barri de Bellvitge, era un projecte estratègic de l’alcaldessa Núria Marín (PSC) per transformar la zona i aixecar un pol de recerca biomèdica al voltant de l’hospital de Bellvitge.
Marín assegura que la sentència té relació amb la forma però no qüestiona el fons del pla i anuncia que hi presentarà recurs. En canvi, el grup municipal dels comuns, on es va integrar ICV-EUiA, es felicita per haver aturat “un pla urbanístic especulador i depredador que preveia construir 26 gratacels i destruir l’espai agrícola de Can Trabal”.