Medi ambient

METEOROLOGIA

El temporal es dilueix amb estralls al delta de l’Ebre i neu al Ripollès

L’episodi de pluges i temporal de llevant dels darrers dies es va tancar ahir, amb la ressaca de l’onatge que encara mantenia una certa intensitat arreu del litoral. A banda de les inundacions d’algunes zones habituals en primera línia de mar, com ara a l’Estartit, els pitjors efectes han tornat a afectar la zona del delta de l’Ebre, on la Taula de Consens del Delta ha tornat a veure els trencaments d’un tram de la barra del Trabucador i diversos calaixos a l’illa de Buda. A les Terres de l’Ebre reclamen una intervenció “decidida” i “immediata” per contenir una situació que es continua repetint d’ençà de les greus destrosses que va provocar el temporal Glòria, al gener.

A la resta del litoral, la intensitat de l’onatge va anar minvant ahir, al llarg del dia. I la millor notícia van ser els gruixos de neu acumulats, sobretot, al sector més oriental del Pirineu. A partir d’uns 1.800 metres d’altura, i lleugerament per sota d’aquest nivell durant la matinada de dissabte, els gruixos més importants s’han acumulat a l’Alt Berguedà, la Cerdanya i, molt especialment, al Ripollès. Cal destacar els 45 centímetres d’Ulldeter (2.410 m), que és amb diferència la nevada més important de la tardor en aquest sector, fet que pot aplanar l’obertura d’estacions d’esquí amb vista a la setmana vinent.

En el conjunt de dies, el temporal de llevant ha deixat més de 150 litres al nord-est de Catalunya –amb un màxim de més de 180 litres al Montseny– i 40 centímetres de neu a cotes altes del Ripollès. Entre el dimecres 25 i el dissabte 28 de novembre, la llevantada ha estat pràcticament general a tot el país, a excepció de sectors de Ponent i del Pirineu occidental (pràcticament sense precipitació a la Val d’Aran). Els registres de pluja més abundants s’han concentrat a les comarques de la Selva, la Garrotxa, el Vallès Oriental i l’Alt Empordà. Protecció Civil va desactivar ahir l’Inuncat i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va informar ahir que els cabals dels rius es normalitzaven gradualment, però encara es recomanava prudència, ja que són superiors als habituals. En aquest temporal, el cabal punta del riu Ter a les Masies de Roda ha estat de 250 m³/s i de 135 m³/s a Ripoll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.