Administracions

Girona rep 38 propostes sobre els comptes participats

N’hi ha d’entitats i particulars, i ara es faran diverses reunions per posar-les en comú i decidir el nou model

L’Ajuntament de Girona ha rebut un total de 38 propostes de millora dins del procés per reformar els pressupostos participatius de la ciutat. Molt bona part provenen d’entitats veïnals, que han estat sempre un element clau i el motor del sistema, però també n’hi ha de ciutadans particulars. La majoria de propostes són sobre aspectes concrets del procés i moltes incideixen –no sempre en el mateix sentit– en alguns dels grans temes de debat que va indicar el catedràtic Quim Brugué quan va fer la diagnosi: els pressupostos participats han de servir per fer actuacions puntuals o d’altres de més ambicioses?; han d’estar adreçats a la ciutadania a títol individual o a les entitats organitzades?; s’ha de mantenir el model per barris o fer propostes per a tota la ciutat?; han de seguir sent anuals o passar a ser cada dos, tres o quatre anys?

Debat final

El regidor de Participació, Martí Terés, fa una valoració “molt positiva” de la fase de recepció de propostes i explica que el següent pas serà la celebració, el primer trimestre del 2021, de dues o tres reunions virtuals entre totes les parts implicades per fer una posada en comú i prendre les decisions finals sobre el nou model, que després els tècnics plasmaran en un nou reglament. En les reunions prendran part tots els participants tant en la diagnosi com en les propostes, i Terés es mostra optimista davant la possibilitat d’arribar a un cert consens, tot i la diversitat de propostes. “Crec que ens en sortirem a l’hora de trobar un punt en comú en la majoria de temes. Al govern hem fet els deures i tenim idees que poden ajudar a resoldre-ho, però volem veure la valoració de la resta”, assenyala Terés.

Segon semestre del 2021

El regidor calcula que cap a l’estiu es podrà disposar d’una proposta de reglament, que després es presentarà a tots els implicats per comprovar que recull allò decidit entre tots. Després vindrà l’aprovació pel ple. Tot plegat se n’anirà a la segona meitat del 2021, molt més enllà de la previsió inicial, que era tenir el reglament aprovat abans de tancar el 2020. Terés admet el retard i argumenta que acabar-ho aquest any ha estat “tècnicament inviable pel Covid”.

Pendents del pressupost per a l’edició del 2021

El regidor no es pronuncia sobre si hi haurà pressupostos participats el 2021. Més enllà de si el nou reglament s’aprovarà amb prou temps, Terés assenyala que el primer és saber si hi haurà partida al pressupost i emmarca la decisió en els possibles acords amb l’oposició. Si es prorroga el del 2020, com tot indica, aquest incloïa la partida habitual d’1,2 milions, tot i que no s’han fet arran de la reforma (els diners s’han destinat sobretot a la crisi de la Covid).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia