Administracions

Vaga indefinida de recollida d’escombraries a Figueres

L’assemblea de treballadors d’Ecoserveis i la de l’UTE Brócoli validen la convocatòria feta per CCOO i Co.bas

La vaga començarà avui a les nou del vespre

Els sindicats diuen que no han trobat predisposició a l’entesa

Els treballadors de l’empresa mixta Ecoserveis –privada i pública–, responsable des de l’any 2001 de la recollida d’escombraries, l’enllumenat públic, la neteja viària i la deixalleria de Figueres, van donar ahir al matí el vistiplau majoritari a la convocatòria de vaga proposada pels sindicats CCOO i Co.bas a partir d’avui a les nou del vespre si la part empresarial no atén les seves peticions laborals. A l’assemblea del matí, hi van assistir una quarantena de treballadors, 28 dels quals van donar el sí a la vaga. Al migdia, els treballadors de l’UTE Brócoli, adjudicatària del servei de parcs i jardins de la ciutat des de fa uns mesos, van validar també la convocatòria de vaga indefinida.

La vaga està convocada per “mantenir la unitat productiva en vista de la intenció de separar plantilles”, en vista del que consideren un “incompliment del conveni”, en vista de la “negativa de l’UTE Brócoli de subrogar els treballadors que han passat d’Ecoserveis a Brócoli” i en vista del “silenci davant la demanda de constituir una taula de negociació dels convenis col·lectius”.

El delegat sindical de CCOO de l’UTE Brócoli Eusebio López va afirmar que la vaga s’explica perquè els treballadors de parcs i jardins es troben en una “situació d’inseguretat laboral”. “Des del gener, els treballadors passem a regir-nos pel conveni del sector i, quan ingressem a Fisersa [l’empresa pública municipal], veiem que es poden perdre llocs de treball.” D’altra banda, des d’Ecoserveis, Pau Gálvez, delegat sindical també de CCOO, va remarcar no haver rebut “cap missatge positiu” i va subratllar que no havia sentit cap fórmula que permetés el manteniment de les condicions de treball i que, per tant, l’assemblea havia decidit començar la vaga avui a les nou del vespre.

Ahir va transcendir que l’empresa municipal Fisersa havia aportat a la reunió de conciliació de divendres passat un document en què es comprometia per escrit a diverses qüestions relacionades amb l’arribada de treballadors provinents de l’empresa mixta. Aquest és el cas dels treballadors del servei d’enllumenat públic, que l’Ajuntament vol municipalitzar. Això podria afectar també els treballadors del servei de neteja viària, que, si s’acaba municipalitzant, acabarien a Fisersa, l’empresa pública. En el document signat pel director gerent, Lluís Martínez, Fisersa es compromet que les relacions laborals del personal que provingui d’Ecoserveis es regeixin pel conveni col·lectiu de l’empresa mixta “en tot allò que la situació del conveni, amb la vigència caducada i denunciat, permeti”.

En aquest document, Fisersa garanteix també el “manteniment de la tipologia de contracte, la categoria professional, les retribucions i l’antiguitat que el personal tingui a l’empresa Ecoserveis en el moment de la cessió”, així com altres condicions que puguin tenir “més beneficis”.

LES XIFRES

28
vots favorables
va obtenir ahir l’aprovació de la vaga en l’assemblea d’Ecoserveis.
238.000
euros
és l’estalvi anual que suposarà la municipalització del servei d’enllumenat.

“El model de gestió de la ciutat no el pot decidir el col·lectiu que fa vaga”

Joan Puntí

El ple de Figueres ordinari del mes de desembre va aprovar ahir, tal com estava previst, la municipalització del servei d’enllumenat públic. Van votar a favor de l’aprovació inicial els onze regidors de l’equip de govern. Els regidors de Junts per Figueres hi van votar en contra –així com Ciutadans–, amb l’argument, defensat pel seu portaveu, Jordi Masquef, que en els últims mesos de l’anterior mandat s’havia proposat una externalització del servei i que volien ser “coherents”.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, en nom de tot el govern, es va negar a “cedir a la pressió” dels treballadors que faran vaga a partir d’avui i va tirar endavant la municipalització del servei de gestió de l’enllumenat públic, malgrat les peticions que no ho fes. “Avui l’aprovem inicialment, i això vol dir que el text està sotmès a al·legacions. Farem un trist favor a la ciutadania si deixem sobre la taula aquesta aprovació [tal com li van demanar que fes “per prudència” des de Ciutadans i també el regidor Manel Rodríguez, de Junts per Figueres], perquè seríem ostatges d’un col·lectiu que no està legitimat per decidir quin model de gestió ha de tenir la ciutat.”

El vicealcalde va assenyalar que l’estudi que valida la municipalització conclou que “ampliar els serveis de l’empresa pública és una oportunitat de creixement i per destinar recursos a obtenir beneficis socials”. En l’estudi es preveu que internalitzar el servei suposarà un estalvi de 238.000 euros anuals i va afirmar que Fisersa és una empresa que “excel·leix allà on actua”. Casellas, d’altra banda, va vincular els “increments salarials desmesurats en aquests treballadors” amb la desinversió que acumula la ciutat, perquè sosté que ha “llastat” el marge de maniobra, amb una clara referència a com havia resolt el final d’una vaga d’escombraries ara fa uns anys l’alcalde Santi Vila.

Unes desenes de treballadors de l’empresa Ecoserveis es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament, per expressar la seva protesta per la decisió de municipalitzar el servei d’enllumenat públic de la ciutat i per donar suport a la vaga. Van mostrar papers amb el lema Conveni, sí; divisió de la plantilla, no. En la concentració es van tirar petards per fer soroll, que van provocar que el ple s’aturés a petició de l’alcaldessa. “Això és intolerable”, va arribar a assegurar, molesta, Lladó. Minuts després es va reprendre la sessió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia