Medi ambient

Gratar-se la butxaca

Enfadats · Els ajuntaments de la Garrotxa i del Ripollès estan en espera del gros dels ajuts que els havien promès l’Estat i la Generalitat positiu · La taula comarcal de coordinació queda per a altres emergències climàtiques

Les destrosses més importants provocades pel temporal Glòria ara fa un any a la Garrotxa i al Ripollès estan arreglades. Han estat els ajuntaments, però, els que han hagut de recórrer a recursos propis per assumir la reparació de pistes, carreteres, talussos, murs, ponts i alguns equipaments. No en va, els alcaldes dels municipis més afectats i els presidents dels consells comarcals estan decebuts i en espera, un any després, de bona part dels ajuts promesos. I és que, sobretot els ajuntaments més petits, han hagut de renunciar a actuacions incloses en els pressupostos municipals. La Garrotxa i el Ripollès van sumar danys per valor de 2,5 milions d’euros cadascuna i només la Diputació ha assumit els seus compromisos i l’ACA ha netejat la brossa vegetal de les lleres dels rius.

La decepció està encara molt a flor de pell. L’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, per exemple, té gravat el 21 de gener del 2020, quan, a tres quarts de set de la tarda, i, per tant, amb els serveis municipals ja tancats, va rebre una comunicació de la subdelegació del govern espanyol per reclamar una valoració dels danys per al dilluns següent a primera hora. “Encara n’esperem la resposta”, afirma. I ajuntaments com el de la Vall d’en Bas van poder reaccionar, perquè tenen cert múscul quant a serveis tècnics, però la majoria dels més petits ho van tenir més difícil. El president del Consell Comarcal de la Garrotxa i alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach, coincideix amb Amat i destaca que la taula de coordinació comarcal que es va crear, amb alcaldes i representants dels serveis d’emergència, és una eina que queda per a les emergències, que, segons ell, seran habituals amb el canvi climàtic.

El president del Consell del Ripollès, Joaquim Colomer, indica que també estan en espera del gros dels ajuts, que s’han d’afegir als de la Diputació i a algunes quantitats que la Generalitat ha fet arribar per als pobles més petits. Colomer explica que la majoria d’actuacions dutes a terme les han assumit els ajuntaments amb fons propis i lamenta que fins a un total de 200.000 euros en projectes per arreglar les afectacions del Glòria els han hagut d’incloure en el pla únic d’obres i serveis, i, per tant, han hagut de deixar d’executar altres projectes. A més, es manifesta decebut perquè l’ACA no ha atès la proposta de l’ens que presideix de destinar una brigada permanent de neteja de les lleres fixa al Ripollès per evitar problemes als rius com els provocats pel Glòria i, anteriorment, pel Leslie.

Ripoll i Vallfogona van ser els municipis més afectats, amb 590.000 i 542.000 euros en danys, respectivament. L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, informa que han destinat fins a 200.000 euros, 24.000 de la Diputació, a arreglar esllavissades, afectacions en camins, un col·lector i el parquet del pavelló. El de Vallfogona, Eduard Ramo, diu que podran començar a arreglar el tram de la xarxa d’abastament d’aigua potable malmès amb una línia de subvenció de l’ACA, que assumirà la meitat dels 160.000 euros que costa. Ramo hi afegeix que s’inscriuran en una nova convocatòria d’aquesta línia d’ajuts per completar la rehabilitació. Segons ell, han hagut d’assumir gairebé tot el cost de la millora d’esculleres, cunetes i, sobretot, camins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia