El transvasament d’aigua del Ter, en un mínim històric
El volum d’aigua derivat a l’àrea de Barcelona va ser de 129 hm³/any durant el 2020, quan la previsió era de 136 hm³, a causa del context generat per la Covid-19
S’ha constatat una disminució generalitzada del consum d’aigua
El transvasament d’aigua del Ter a l’àrea de Barcelona va assolir un mínim històric el 2020. La disminució generalitzada del consum d’aigua a causa del context generat per la Covid, com el confinament i l’estat d’alarma, va ser determinant perquè durant l’any passat el volum d’aigua del riu Ter que va anar cap a Barcelona fos de 129 hm³/any, quan la previsió inicial per al 2020 era de 136 hm³, segons explica l’ACA. Aquests 129 hm³ és la xifra més baixa de què es té constància històricament, ja que l’anterior es remunta al 2018, amb 135 hm³. De fet, el 2019, el volum derivat va ser de 140 hm³/any; per tant, en relació amb l’any anterior, el 2020 es va tancar amb una reducció de la demanda d’11 hm³ –set més dels que s’estimava que es reduirien si hagués estat un any normal.
La pandèmia, per tant, també ha alterat les dades amb què es treballa per complir els acords de la Taula del Ter, ja que el volum de transvasament és molt inferior al que es preveia per al 2020. Si ara s’ha arribat a 129 hm³/any, a mesura que es pugui anar fent front a la pandèmia i recuperar l’activitat –per exemple, des del punt de vista turístic–, és molt possible que les dades del volum d’aigua transvasada el 2021 tornin a ser més elevades.
Els acords de la Taula del Ter –constituïda oficialment l’octubre del 2018 però que va néixer a finals del 2016– estableixen la reducció progressiva del transvasament de l’aigua del Ter cap a Barcelona i determinen que fins al 2022 l’aportació del riu es reduirà de mitjana fins als 140 hm³/any. Són unes xifres molt allunyades dels 213 hm³ derivats el 2005 o els prop de 204 hm³ del 2007.
El repte més important serà a partir del 2023 i fins al 2027, quan es preveu que l’aigua que es transvasi del Ter es redueixi de manera que no se superin els 90 hm³ de mitjana anuals; una xifra que no s’ha aconseguit amb la important reducció del 2020 i que es basa, sobretot, en la idea que l’activitat de la dessalinitzadora de la Tordera augmenti i passi dels 20 hm³/any als 80.
La tercera fase del transvasament, del 2028 cap endavant, estableix que l’aportació màxima del riu cap a l’àrea metropolitana de Barcelona no podrà superar el 30% del cabal del Ter.
Altres acords de la Taula del Ter –que va fer la darrera reunió el novembre de l’any passat– inclouen també el pla de sequera. En relació amb el riu Ter, aquest pla, vigent des del gener del 2020, determina que els cabals de manteniment només es podran reduir a partir de l’entrada en la fase d’excepcionalitat –per sota del 25% de reserves–. En la darrera reunió de la Taula del Ter es va fer constar que el 2020 –un any de pluja abundant– s’havien mantingut els cabals de manteniment establerts en el pla de gestió vigent pràcticament el 100% del temps en diferents trams.
LA XIFRA
Menys consum a les poblacions turístiques
El confinament i l’aturada d’activitat de la primavera de l’any passat van ser factors fonamentals per a la disminució de la demanda d’aigua arreu de Catalunya i a les comarques gironines. Entitats supramunicipals com Aigües Ter Llobregat o el Consorci de la Costa Brava ja van detectar un descens generalitzat del consum d’aigua. Així, per exemple, a mitjans de maig, el Consorci de la Costa Brava havia subministrat un 20,5% menys d’aigua que durant el mateix període del 2019 en el conjunt de les seves tres xarxes (Costa Brava nord, Costa Brava centre i Costa Brava sud).
La tendència reflecteix que la Covid-19 ha comportat un canvi radical en el comportament del patró de consum d’aigua dels municipis en zones turístiques. També es constata que la baixada en el subministrament és més destacada els caps de setmana que en dies laborables, cosa que s’explica pel fet que les segones residències no van ser ocupades durant aquell període. Així, per exemple, destaca el cas de poblacions que van presentar destacats descensos acumulats superiors al 20%: 53,4% de caiguda a Cadaqués i un 37,3% a Empuriabrava com a registres més destacats. Des de la primera setmana de confinament, les caigudes en el consum d’aigua es van anar intensificant: a Cadaqués es va registrar una reducció del consum del 24,9% del 16 al 22 de març, mentre que la primera setmana de maig la reducció va arribar fins al 72,6 %. Pel que fa al 2021, es preveu que les restriccions d’aquests primers mesos de l’any també hauran impactat.