Medi ambient

Més trànsit i contaminació a Girona al gener, malgrat el confinament municipal

La mitjana de diòxid de nitrogen va ser la més alta de tots els mesos de pandèmia i la reducció del trànsit es va situar a nivells de l’estiu, inferior a la de la tardor

L’empitjorament de les dades de la tercera onada de la pandèmia de la Covid-19 va fer que, entre altres mesures, hi hagués un confinament municipal a tot Catalunya cada dia des del 7 de gener fins al 8 de febrer (quan el confinament va passar a ser comarcal). A la ciutat de Girona, però, les dades qüestionen el seguiment d’aquesta mesura ja que hi va haver més trànsit i més contaminació atmosfèrica que els mesos anteriors. En concret, segons les dades facilitades per l’Ajuntament de Girona, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) van ser al gener els més alts des que va començar la pandèmia, mentre que el trànsit als accessos de la ciutat va tenir una reducció interanual inferior a la dels mesos de tardor, i es va situar a nivells similars als de l’estiu, l’època en què hi ha hagut menys restriccions des de l’inici de la pandèmia.

Trànsit

La mobilitat en els accessos a Girona es va reduir un 32% aquest gener respecte al mateix mes de l’any passat, segons dades del consistori. Es tracta d’una disminució inferior a la que hi va haver durant la tardor, no només durant els mesos de novembre (-41%) i desembre (-39%), afectats per restriccions per la segona onada –menys dràstiques en mobilitat que el confinament municipal diari del gener–, sinó també a l’octubre (-39%). La disminució de trànsit del gener se situa en nivells similars als dels mesos de juliol (-34%) i agost (-33%). Des de l’esclat de la pandèmia només hi ha hagut un mes amb una reducció de mobilitat inferior, el setembre (-22%).

Contaminació

Les dades que l’Ajuntament de Girona ha obtingut de l’estació automàtica que la Generalitat té a l’Escola Municipal de Música situen la mitjana de NO2 al gener en 25,65 µg/m³, una xifra un 15% inferior a la del gener de l’any anterior i un 34% més baixa que dos anys abans. Aquest nivell de 25,65µg/m³ és el més alt de tots els mesos de pandèmia. De fet, des de l’estiu els nivells de diòxid de nitrogen –que a l’agost van tenir una mitjana de només 13,73– han anat creixent mes a mes.

El NO2 és el principal indicador de la contaminació causada pel trànsit, però també hi ha un altre indicador, les partícules en suspensió de menys de 10 micres (PM10), tot i que aquest prové de fonts diverses: trànsit, indústria, emissions domèstiques i fonts naturals. La mitjana de PM10 al gener va ser de 19,55 µg/m³, inferior a les del desembre (19,36) i setembre (17,79), però superior a les de l’octubre (19,68) i novembre (22,53), ja que hi va haver un “episodi ambiental de contaminació per PM10”, decretat per la Generalitat arran de la intrusió de pols africana a l’atmosfera.

LES XIFRES

19,55
µg/m³
va ser el nivell mitjà de PM10 a Girona al gener, quasi dues dècimes més que al desembre (19,36).
87
per cent
han crescut els nivells de diòxid de nitrogen en cinc mesos (de 13,73 µg/m³ a l’agost a 25,65 al gener).
32
per cent
es va reduir el trànsit als accessos a Girona al gener respecte a fa un any. La caiguda a la tardor era del 40%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia