Més recursos per a la protecció de la natura
El pla de treball DGPA-XPN 2021-2025 inclou 80 accions per a la conservació
El nou pla de treball conjunt entre la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural (DGPA) i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) recull més de 80 accions per a la conservació privada i comunitària de la natura a través de la implicació de la societat, que es duran a terme per mitjà de les entitats de conservació de la natura i altres actors del territori fins al 2025. Ahir, durant la presentació dels eixos bàsics del pla, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va valorar la col·laboració amb entitats del tercer sector i amb altres sectors socioeconòmics compromesos amb la sostenibilitat. Són precisament aquestes entitats les encarregades d’impulsar accions de conservació, sensibilització, educació ambiental i dinamització de la ciutadania i el teixit social.
Marc Vilahur, representant de la junta de la XCN, reclamava ahir durant l’acte la dotació pressupostària necessària per tirar endavant i la qualificava de “múscul” necessari per afrontar “els grans reptes ambientals del país”. En aquest sentit, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, va recordar que l’Agència de la Natura de Catalunya serà operativa en els propers mesos i es podrà disposar de recursos a través del Fons de Patrimoni Natural.
La presidenta de la XCN, Cristina Sánchez, va desgranar el contingut del pla, que s’estructura a partir de quatre àmbits de treball generals: el desenvolupament estratègic de la conservació comunitària i privada de la natura; la capacitació i enfortiment de les entitats de conservació de la natura; la promoció i l’impuls de la implicació ciutadana i el voluntariat ambiental en la conservació de la natura, i el treball en xarxa i les aliances estratègiques. A més, aquests àmbits generals es concreten en deu àmbits estratègics, 25 accions i 86 actuacions destinades a afrontar desafiaments de primera magnitud en matèria de biodiversitat i medi natural, en un context d’emergència climàtica que posa en relleu l’extrema fragilitat dels ecosistemes, espècies, hàbitats i processos ecològics.