Infraestructures

El pantà de Susqueda tindrà a l'estiu la primera vàlvula nova

El cost de canviar les quatre vàlvules de la presa serà de 4 milions d'euros

S'ha dissenyat un sistema a mida per poder executar les obres amb tota seguretat

Les velles no tanquen bé i tenen 42 anys

Les quatre vàlvules de desguàs que hi ha al pantà són a uns 30 metres de terra i a 90 metres de la part superior de la presa, i es fan servir per deixar anar aigua del pantà en circumstàncies excepcionals: risc de desbordament, activitats recreatives com ara piragüisme i inutilització del canal subterrani que porta aigua des del pantà fins al Pasteral per a la central hidroelèctrica. S'han hagut de fer servir en comptades ocasions, però després de 42 anys Endesa ha optat per canviar-les per evitar riscos de mal funcionament, i també per les pèrdues que tenien actualment. Cadascuna pot deixar anar fins a 50 metres cúbics per segon –el Ter ahir en portava 13,7 al Pasteral–, i la remodelació costarà 4 milions d'euros, un milió per cada vàlvula.

La complexitat dels treballs ha obligat a dissenyar un seguit d'estructures i mètodes específics per a les obres. Des de finals de l'any passat es treballa en una de les vàlvules, i es compta que s'haurà canviat a principi d'agost. A finals de setembre es preveu tenir acabada tota l'estructura, i formigonar tot el conducte i fer-hi les proves de càrrega. El procés, doncs, haurà durat gairebé un any, però el calendari per acabar el canvi de totes quatre vàlvules es preveu que duri un any i mig. El motiu és que s'ha utilitzat aquesta primera vàlvula per comprovar que tots els elements de l'obra funcionen correctament, però també s'han hagut de modificar sobre la marxa aspectes de trasllat del material i d'execució dels treballs, que en algun moment fins i tot s'han hagut de paralitzar. “La feina l'hem feta senzilla, però la realitat és que s'han hagut de fer molts càlculs, i els enginyers han hagut de tenir en compte multitud d'aspectes”, va explicar Josep Serrano, cap de l'agrupació Ter d'Endesa.

Treball per fases

Les obres han consistit en diverses fases. Primer de tot es va haver de muntar una grua al camí que corona la presa, construïda específicament per les característiques de l'obra. Des de la grua s'han retirat i acostat tots els materials fins a la boca de la vàlvula, on s'ha instal·lat una plataforma perquè hi puguin treballar els operaris. Té 140 metres de cable –és una de les més grans que s'han fet mai a l'Estat espanyol–, i ahir per exemple es va abaixar una comporta per graduar el volum de sortida d'aigua de la vàlvula que pesa cap a 5 tones.

Paral·lelament, es va tapar la boca de la vàlvula que dóna al pantà, per evitar qualsevol filtració d'aigua que dificultés els treballs. Llavors ja es va poder procedir al desmuntatge de les dues vàlvules que formen cada sistema i el conducte antic, per on es deixava anar l'aigua. En tot cas, el cap d'obra de l'empresa responsable dels treballs –Inhisa–, Borja Milara, explicava ahir: “Amb les vàlvules noves s'incorporen tot un seguit de millores tecnològiques al pantà que no tenien les antigues, i per tant esperem que durin molts més anys que les actuals”. D'altra banda, el cap d'obra de l'empresa d'enginyeria que ha fet les tasques d'assessorament dels treballs, Ricardo Fernández, admetia que “la presa de Susqueda és imponent i té una vigilància exhaustiva, però en el cas de les vàlvules convenia canviar-les perquè tot i que funcionaven bé la tècnica ha millorat molt”.

Per fer tots els treballs de canviar la vàlvula, s'han hagut d'extreure blocs de formigó que formen la presa, i s'ha fet utilitzant fil de diamant per tallar-los, per evitar vibracions i també per la mateixa duresa del formigó, d'unes característiques molt especials. Llavors s'ha muntat tot el sistema de la vàlvula, que també incorpora un difusor que serveix perquè en cas que es deixi anar aigua no surti a doll, sinó que ho faci de manera de manera repartida. Així s'evita que vagi a parar gaire lluny de la presa, o bé que erosioni excessivament la piscina que hi ha als peus de l'estructura, precisament pensada també per recollir aigua sobrant i evitar l'erosió. Tot plegat fa uns vint metres de llarg aproximadament, que és l'amplada de la presa en aquest punt.

Amb les noves vàlvules es deixarà de perdre aigua com fins ara, i també es garantirà que puguin ser totalment hàbils en cas de necessitat. De fet, es podran obrir i tancar sense problemes amb el pantà completament ple. Fins i tot es podrien accionar si la capacitat del pantà arribés a ser del 150 per cent.

LA DADA

95%
de capacitat
està ara el pantà de Susqueda, mentre que el de Sau ha baixat al 83% durant els últims dies

LA DADA

50
metres cúbics per segon
és la quantitat d'aigua que pot deixar anar cada vàlvula del pantà de Susqueda

Unes obres més difícils per l'estat del pantà

Els treballs es van adjudicar quan encara eren recents els efectes de la sequera que hi va haver a Catalunya el 2007 i el 2008. Des d'aleshores, però, el temps ha estat molt humit, i les pluges constants han fet que el sistema de pantans de Sau i Susqueda hagi estat sempre amb uns percentatges d'ocupació molt elevats. Això ha dificultat els treballs, sobretot els necessaris per tapar la boca de la vàlvula que queda sota aigua. Per fer aquesta feina, els bussos han hagut de baixar fins a 90 metres, i només hi han pogut treballar durant 25 minuts en cada baixada. Com a mesures de seguretat, al mateix costat del pantà s'ha instal·lat una càmera hiperbàrica, i s'han habilitat dos espais com a heliports per si algun incident obligava a traslladar ràpidament a un hospital pròxim algun dels treballadors. De fet, Josep Serrano va fer ahir molta incidència en el fet que s'han extremat les mesures de seguretat seguides durant tot el procés. Per exemple, la grua s'ha fixat al pantà amb mecanismes diversos, de manera que en cas que hi hagi una fallada en queden d'altres que garanteixen l'estabilitat de l'estructura. Amb la plataforma de davant de la vàlvula s'ha fet el mateix. Pel que fa al sistema constructiu, s'ha optat per treballar exclusivament des de dalt mateix de la presa, i s'han descartat altres opcions que s'havien posat sobre la taula, com ara fer-ho des de la piscina, a baix. Això hauria provocat un gran impacte i hauria calgut fer una carretera per traslladar el material.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.