L'associació Gelibre denuncia la falta de consideració amb els ciutadans de l'Atzúvia
El passat divendres, el col·lectiu Gelibre de l'Atzúvia emetia un comunicat de premsa denunciant, que el dijous 15 de juliol es produïen, per segona vegada en un mes, a les 15 hores, dues explosions de diferent intensitat a la pedrera pròxima al poble.
Aquesta darrera explosió va provocar la formació d'un núvol de pols en suspensió que es va precipitar sobre el casc urbà i sobre la població, sent qualificat aquest d'impressionant per Gelibre, que també apuntava al fet que amb aquesta explosió algunes cases van tornar a tremolar.
Perquè això no torne a passar, des de Gelibre es demana responsabilitat a tots els organismes implicats en què es desenvolupe l'activitat industrial de la dita pedrera, com explicava el portaveu del col·lectiu ciutadà, Jesús Pons.
En el seu comunicat de premsa Gelibre denuncia públicament, les irregularitats de l'activitat: funcionen amb dos molins de trituració (quan només en tenen l'autorització per a un), han modificat substancialment l'activitat (un augment de més del 400%), no disposen d'Autorització Ambiental Integrada (o de Llicència Ambiental), no hi ha la distància reglamentària (la primera casa del nucli urbà és a 235m), i la conselleria de Medi Ambient reconeix, que se superen els límits màxims establerts d'emissió de partícules en suspensió.
Des de Gelibre tenen clar que van a fer les actuacions que calguen perquè estan convençuts que tenen una raó jurídica i és per això que denuncien que «l'Ajuntament de Pego i les Conselleries d'Indústria i de Medi Ambient, tenen unes obligacions que no poden ni deuen deixar de complir. Tampoc no poden ni podran eludir les seues responsabilitats».
Des de l'Ajuntament de Pego recorden que els expedients demandats per la Sindicatura de Greuges al voltant de l'activitat de la pedrera de la partida Atzaïla estan en mans de dit organisme. A més, també afirmen que l'Ajuntament pegolí no té una competència directa sobre el que es realitza al si de la pedrera.