Medi ambient

SERGI DE LOS RÍOS

Exdiputat i Exregidor de Tarragona

“El gran repte al Camp és l’hidrogen verd”

El país està en deute amb Tarragona. Aquest ha estat el territori de la generació d’energia. Ara al país li toca donar suport al projecte
L’independentisme sempre hem de tenir, no el B, sinó el pla C, el D i l’E pensats, parlats i dits públicament. No té sentit

Sergi de los Ríos ens cita per fer l’entre­vista a la tar­ra­go­nina plaça de la Font, tran­quil·la un dijous al matí però impos­si­ble per gra­var una con­versa un dis­sabte a la nit. Tot i ser un lloc emblemàtic, per “massa vista” pre­fe­reix fer-se la foto al davant del local de la seva colla cas­te­llera, la Jove de Tar­ra­gona.

Em va expli­car que la tor­nada a la feina pro­fes­si­o­nal després de l’etapa de dipu­tat no va ser fàcil, i que li dolien els comen­ta­ris que dona­ven per fet que vostè tenia una paga com a exdi­pu­tat, com si tingués la vida solu­ci­o­nada.
Sí, és així. Ara podríem fer una enquesta i que­daríem sor­pre­sos de la quan­ti­tat de gent que, pel sol fet d’haver estat dipu­tat, es pensa que cobres la resta dels teus dies una supo­sada paga vitalícia, cosa que demos­tra el nivell d’ignorància que hi ha, que és enorme. Jo vaig tor­nar a la meva empresa i, malau­ra­da­ment, estava pas­sant un molt mal moment.
Era la post­crisi del 2008.
Exacte. El 2013, al cap de dos o tres mesos d’haver-me rein­cor­po­rat, vam tenir molts pro­ble­mes per poder cobrar. Vaig estar mesos sense cobrar i tre­ba­llant. Malau­ra­da­ment l’empresa va aca­bar en fallida. Poso el meu cas com a exem­ple per demos­trar que d’això de tenir la vida solu­ci­o­nada sent exdi­pu­tat, res de res.
Ara tre­ba­lla en una empresa metal·lúrgica de Sevi­lla.
Quan va fer fallida l’empresa de Reus, em vaig espa­vi­lar i vaig rebre una oferta d’aquesta empresa del mateix sec­tor, per tant com­petència, que en aquell moment no expor­ta­ven, i van voler crear el depar­ta­ment d’expor­tació per fer el salt als mer­cats inter­na­ci­o­nals. I és aquí on estic tre­ba­llant.
Em va dir, però, que feia tele­tre­ball. Des de la pandèmia?
No, no. N’he fet sem­pre, perquè viatjo moltíssim. Quan no soc fora, faig tele­tre­ball, però, abans de la pandèmia, les set­ma­nes que no viat­java anava un cop a la set­mana a reu­ni­ons pre­sen­ci­als a l’ofi­cina d’expor­tació que l’empresa té a Sara­gossa. Des del 2013 que n’estic fent, de tele­tre­ball.
Tot i tre­ba­llar per a una empresa de Sevi­lla, com veu el sec­tor expor­ta­dor català?
Jo no he dei­xat de viure aquí i l’aero­port del Prat és la meva segona casa. Quan tu vas a bus­car un avió cap a qual­se­vol capi­tal euro­pea a les set del dematí i veus ple de gent de peti­tes i mit­ja­nes empre­ses –algu­nes de grans, també– que s’estan des­plaçant cadascú amb el seu pro­jecte per ven­dre pro­ducte o implan­tar-se fora, veus que el sec­tor és molt dinàmic. L’empresa que, per petita que sigui, no tin­gui un peu al mer­cat inter­na­ci­o­nal sem­pre anirà coixa.
Ha vist una evo­lució?
Cada vegada més empre­ses estan posa­des en el comerç exte­rior. De fet, un curs que vaig fer l’any 1993 a la Unió Patro­nal Metal·lúrgica pre­ci­sa­ment el que bus­cava era espe­ci­a­lit­zar una sèrie de pro­fes­si­o­nals que havíem aca­bat una car­rera de ciències econòmiques i empre­sa­ri­als o la diplo­ma­tura, perquè es pre­veia que, pas­sats els Jocs Olímpics, mol­tes peti­tes i mit­ja­nes empre­ses neces­si­ta­rien aquest tipus de pro­fes­si­o­nals. Des de lla­vors ha estat un incre­ment con­ti­nuat.
Quins sec­tors són més expor­ta­dors?
L’indus­trial, sobre­tot de Bar­ce­lona, és fona­men­tal. També l’agro­a­li­men­tari és molt potent. Després també el de ser­veis, en el món informàtic, de cre­ació d’apli­ca­ci­ons, etcètera, també l’he vist molt actiu allà on vaig.
Va dei­xar el Par­la­ment perquè, després de nou anys, s’havia aca­bat l’etapa o també per la tren­ca­dissa interna d’ERC?
El moment era molt dur. Veníem de les elec­ci­ons al Par­la­ment del 2010, en què vam bai­xar a deu dipu­tats, i en les muni­ci­pals del 2011 vam per­dre repre­sen­tació a totes les ciu­tats de més de 80.000 habi­tants de Cata­lu­nya excepte Bar­ce­lona. Quan vaig entrar tenia molt clar que volia estar un nom­bre deter­mi­nat de legis­la­tu­res. De vega­des, quan entres en l’entorn de la política, hi entres tan endins que és fàcil per­dre la pers­pec­tiva de les coses, és molt fàcil. L’entorn del Par­la­ment, del par­tit –jo era a l’exe­cu­tiva com a secre­tari de política econòmica–, la teva vida fa un canvi tan radi­cal que tot és política, el cent per cent de la teva vida. En pri­mer lloc, per als que venim del sec­tor pri­vat i som assa­la­ri­ats, tor­nar després de l’etapa política és molt com­pli­cat, no pas per a aquells que són fun­ci­o­na­ris o que tenen empresa o bufet d’advo­cats propi. Però també van pas­sar fac­tura els pro­ble­mes interns i els mals resul­tats. A mi no em des­gas­tava el Par­la­ment, sinó les bara­lles inter­nes.
Perquè tenen més com­po­nent de poder i per­so­nal que d’altre?
Bé, no. També hi havia un com­po­nent ideològic. Recordo tot el movi­ment de Rea­gru­pa­ment. Jo, quan els sen­tia dir el que deien, m’esgar­ri­fava. Com encara podien estar dins d’ERC, amb una tra­dició repu­bli­cana, d’esquer­res. Després hem vist l’evo­lució de tot ple­gat. Ara veiem com Rea­gru­pa­ment és una part impor­tant de la ide­o­lo­gia que hi ha dar­rere de Juntsx­Cat. També hi havia un cos­tat d’afi­ni­tat per­so­nal, sí, però els altres com­po­nents també hi eren.
Les seves rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals en comerç com han vist el procés?
El seguien. Majo­ritària­ment no ente­nen per què volem ser inde­pen­dents. Els costa pen­sar que s’haurà d’afe­gir encara un altre país més a la Unió Euro­pea. Ja som massa, pen­sen. Això és pot reba­tre amb argu­ments, però et demos­tra que encara hi ha molta feina per fer. Tot i que reco­nei­xen que la solució democràtica és el vot dels cata­lans, l’ava­len.
I la seva visió del que va pas­sar el 2017?
Sem­pre, quan també érem tres dipu­tats i no teníem repre­sen­tació muni­ci­pal a les grans ciu­tats, en moments difícils hem defen­sat que per deci­dir el nos­tre futur havíem de pas­sar per les urnes. No s’ha fet altra cosa que con­ti­nuar. Si l’any 1989 érem dos gats, quan això esdevé majo­ri­tari al Par­la­ment i entra la població, li dema­nem a l’Estat un referèndum per poder deci­dir. El pro­blema és que l’Estat mai el va voler pac­tar i ales­ho­res es va tirar enda­vant l’1-O en les con­di­ci­ons en què es va haver de tirar enda­vant. L’1-O és un dia ines­bor­ra­ble i el pas més gran i con­tun­dent que s’ha fet per als que sem­pre hem anhe­lat la república cata­lana o la inde­pendència.
Però ara l’1-O, que tot l’inde­pen­den­tisme com­par­teix, és motiu de dis­crepància, tot i que els fulls de ruta polítics no són gaire diver­gents.
Per mi, que m’ho miro des de fora, són dis­cus­si­ons estèrils i una pèrdua de temps, el que estem veient els dar­rers dies: que si ara el Jun­que­ras ha fet aquest arti­cle on diu aquesta paraula i no aquesta altra...
Diu que no veu via­ble la via uni­la­te­ral.
No fa res més que rea­fir­mar el fil con­duc­tor del lli­bre Tor­na­rem a vèncer. A vega­des sem­bla que anem a pesar safrà: que si el Jordi Sànchez ha dit que l’1-O només era un pas i no el defi­ni­tiu. Escolta’m...! Jo, de debò... És una pèrdua de temps.
Creu que hi ha un camí ine­vi­ta­ble?
El que s’ha de fer és el que s’està inten­tant fer: taula de diàleg. Per què? Tot­hom diu que no ser­virà de res perquè l’altra part no vol par­lar. Ens hi posem la bena abans de la ferida. Sem­pre hem de tenir, no el pla B, sinó el C, el D i l’E pen­sats, par­lats i dits públi­ca­ment. No té cap sen­tit, si no. Diàleg perquè ho veus en altres con­flic­tes seri­o­sos. A Irlanda del Nord, al final, després de tants anys de guerra, s’asse­uen el reve­rend Ian Pais­ley i Mar­tin Mac­Guin­ness. Van haver de par­lar dues per­so­nes que s’odi­a­ven! Resulta que al final de les con­ver­ses es van fer amics per­so­nals, tot i que no polítics. O, sal­vant les distàncies, Sud-àfrica, on Man­dela va haver d’aca­bar seient amb els que l’havien empre­so­nat. De la taula de diàleg no ens en podem aixe­car mai, mai, tam­poc quan les con­ver­ses esti­guin atu­ra­des. Mai, mai, mai. No ens podem per­me­tre aquest luxe. I l’altra cosa és acu­mu­lar for­ces.
Diàleg que sem­bla con­di­ci­o­nat a resul­tats en dos anys.
Fa dos mesos també deien que els indults no arri­ba­rien mai, que era fer volar coloms per dis­treure’ns. I sem­bla que tot va cap aquí. Jo no me’n refio, de l’Estat espa­nyol, però no podem estar per­ma­nent­ment capant-nos, perquè, al final, no pots fer abso­lu­ta­ment res. Acu­mu­lar for­ces, eixam­plar, és el que jo he fet des de l’any 1989, que érem dos gats. Porto tota la meva vida política eixam­plant. Convèncer, convèncer i convèncer gent. Ara d’això se’n fot gent que fa qua­tre dies aplau­dien els pac­tes del Majes­tic de Pujol amb Aznar. És el que hem fet i s’ha de con­ti­nuar fent perquè és un dels punts febles de l’1-O. Hi ha deter­mi­nats àmbits ter­ri­to­ri­als i sec­to­ri­als on no vam entrar.
En aquesta via el retret és que es con­ti­nuarà gover­nant l’auto­no­mia i no s’avançarà cap a la sobi­ra­nia.
Estem avançant. Jo estic anant cap a la inde­pendència des del 1989. Som en aquest camí. Els inde­pen­den­tis­tes de sem­pre hem tin­gut molt clar que això és una marató, una ultra­trail, no una cursa de velo­ci­tat. No es tracta de córrer més ràpid, sinó d’aguan­tar molt temps. Men­tre vas acu­mu­lant for­ces ja estàs avançant cap a la inde­pendència. Perquè hem de ser molts més.
La reso­lució ha de ser un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació o pot ser una llei com la cana­denca o un referèndum on es pugui optar per dife­rents sor­ti­des?
Això és el que s’ha de par­lar a la taula. Ara no té massa sen­tit. L’objec­tiu és la república cata­lana. Per què enge­gues el segon esta­tut mal­grat que no et porta a la inde­pendència? Perquè en aquell procés cap a la... l’Esta­tut era pujar un estadi més. Jo estic abso­lu­ta­ment con­vençut que més auto­go­vern apropa la inde­pendència. Si més auto­go­vern vol dir estar millor, jo no soc par­ti­dari del “com pit­jor, millor”. El “com pit­jor, millor” acaba sent pit­jor per a tot­hom. Tenir una auto­no­mia ens ha permès ser on som ara.
Què reco­mana a l’inde­pen­den­tisme, també als líders.
Paciència. Pri­mer, paciència. Dos: prou de bata­lle­tes estèrils. S’està mirant massa el matís quan la majo­ria del text és igual. Per una raó: perquè aques­tes bata­lles can­sen, can­sen molt. I per això que dèiem d’acu­mu­lar for­ces: amb aques­tes bata­lle­tes el que fas es desa­cu­mu­lar-ne.
Com veu Tar­ra­gona política­ment, econòmica­ment, soci­al­ment res­pecte al país i en relació amb Bar­ce­lona?
Bar­ce­lona històrica­ment sem­pre ha mirat més cap a Girona i la Cata­lu­nya Cen­tral. Allò de la Cata­lu­nya Vella i la Cata­lu­nya Nova es veu molt clar en les tendències. Des de Tar­ra­gona has de fer el doble perquè et reco­ne­guin alguna cosa que a altres llocs se’ls reco­neix automàtica­ment. També nosal­tres hem de fer autocrítica. S’ha de con­ti­nuar tren­cant aquesta mena de relació.
Quina ha de ser l’aposta econòmica de Tar­ra­gona?
L’hidro­gen verd. Això és clau. És el futur de la indústria petroquímica. En viuen 30.000 per­so­nes. Garan­tir la trans­for­mació, que aquests llocs de tre­ball con­tinuïn en un futur, és fona­men­tal. És el gran repte, el gros, el bàsic, l’estruc­tu­ral. Perquè, si no, serà la recon­versió dels Alts Forns del Cantàbric dels anys vui­tanta, que van ser una frac­tura social bes­tial. Si no es fa res ara, tindràs un cata­clisme d’aquí a vint anys. A més a més, el país està en deute amb Tar­ra­gona. Aquest ha estat el ter­ri­tori de la gene­ració d’ener­gia. S’ha foca­lit­zat aquí per motius molt llargs d’expli­car. Ara toca al país donar suport a la Pla­ta­forma Hidro­gen Verd Cata­lu­nya Sud.

Aca­bant amb la pandèmia, com veu la sor­tida? Sem­bla que tor­na­rem a fer com si no hagués pas­sat res. Tor­nem a recu­pe­rar ràpid debats pre­vis com l’ampli­ació de l’aero­port del Prat.
Jo he fet dos viat­ges en un any i mig quan abans en feia dos men­su­als. Ara he d’anar a visi­tar tots els cli­ents pre­sen­ci­al­ment. Perquè a molts d’ells fa gai­rebé dos anys que no els veig. Als Estats Units hi vaig anar per dar­rera vegada l’octu­bre del 2019. També molts volen venir aquí per pro­duc­tes nous, per veure la fàbrica. Jo pre­veig molt viatge de feina en una pri­mera fase perquè t’has de tor­nar a veure, però un cop passi aquesta onada, crec que la pandèmia ens ha ense­nyat que deter­mi­nats viat­ges que feies per estar dues hores amb algú, pot­ser ara els faràs per Zoom o Goo­gle Meet. Ja no serà estrany fer reu­ni­ons telemàtiques. Deter­mi­nats viat­ges que abans feies ja no seran neces­sa­ris. Les empre­ses també han vist que sense viat­jar has man­tin­gut nivell de negoci. En el nos­tre cas ens hem vist afa­vo­rits perquè la gent ha inver­tit calés per arre­glar casa seva.
Pel que fa a la vida social, nor­mal..
Home, jo, els cas­tells.
Per exem­ple, els cas­tells tor­na­ran igual?
Jo faig cas­tells des de l’any 91, de manera inin­ter­rom­puda. Va ser de les poques acti­vi­tats que vaig man­te­nir de dipu­tat perquè era la meva pilota d’oxi­gen en aquell ambi­ent només polític. Anar a la colla, fer cas­tells i ara par­lar amb l’un i ara par­lar amb l’altre. Tenies el pols de la vida més enllà d’estar tot el dia al par­tit, al Par­la­ment i a l’Ajun­ta­ment. A mi m’ha anat bé la parada per aga­far una mica d’aire després de trenta anys de no haver fet mai un any sabàtic de cas­tells. Però ara tinc unes ganes boges de tor­nar, encara que sigui dos anys més vell..., perquè als cas­tells hi ha una acti­vi­tat física impor­tant. Totes les colles entra­rem en un procés de recons­trucció total. Totes les estruc­tu­res, tots els pisos, enxa­ne­tes, dosos, sisens, quints, s’han de fer de nou. El meu fill mitjà va pujar de dosos al tres de deu al dar­rer con­curs, i ara fa metre setanta-cinc i té una esquena així de grossa. Durant aquests dos anys no ha pogut assa­jar la bai­xada als pisos inter­me­dis. Això una per­sona que con­ti­nua. Com reac­ci­o­narà la gent? Pot haver-hi de tot. Gent com jo que té unes ganes boges de tor­nar i gent que dirà: “Home, he des­co­bert que l’estiu exis­teix.” Les colles de la zona tra­di­ci­o­nal, de Sant Joan a Santa Tecla o a Santa Teresa del Ven­drell, que és a l’octu­bre, tenim tot el juliol, tot l’agost i tot el setem­bre hipo­te­cats. Però, a nivell gene­ral, sem­pre s’ha dit que, en moments de crisi, els cas­tells van bé perquè és un oci barat.

Casteller apassionat

Sergi de los Ríos i Martínez va néixer el 1969 a Tarragona. Va estudiar ciències econòmiques i empresarials a la UB: “Vaig anar allà perquè en aquella època evidentment no existia la Universitat Rovira i Virgili.” Es va especialitzar en comerç internacional, on ha desenvolupat la vida professional, primer en exportació de vins i després en el sector metal·lúrgic, fins ara. Avui gestiona els mercats internacionals d’una empresa sevillana que fabrica components d’alumini per a tendals o pèrgoles. Pare de tres fills, va començar a militar a ERC el 1989, va ser diputat entre el 2003 i el 2012, any en què es va reincorporar a la feina professional. Regidor de l’Ajuntament de Tarragona del 2005 al 2011, on va ser segon tinent d’alcalde del 2007 al 2011, i va presidir la Colla Jove Xiquets de Tarragona del 2014 al 2015. Té unes “ganes boges” de tornar a fer castells, que en 30 anys només li han interromput la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia