Administracions

Alerten d’alta temporalitat a l’Ajuntament de Girona

Un informe d’intervenció avisa de l’encadenament de contractes i que s’assignen funcions directives a personal eventual

El ple aprova la gratuïtat de la Girocleta per als joves de 16 anys

Un informe de control financer de la interventora municipal sobre el servei de recursos humans del consistori referent a dades dels anys 2018 i 2019 posa de manifest l’alta temporalitat que hi havia en aquell moment a l’Ajuntament de Girona, més de tres vegades per sobre del permès, amb un notable encadenament de contractes. En concret, l’informe –que tots els grups de l’oposició van voler posar en relleu ahir en el ple municipal en l’apartat en què es dona compte de diverses resolucions administratives i judicials– assenyala que al voltant del 26% dels llocs de treball eren temporals, molt lluny del límit màxim del 8% de temporalitat que marca la llei, i es comptabilitzen un total de 26 persones que van anar encadenant contractes que “per la durada o per les funcions que desenvolupen han de ser considerats llocs de treball estructurals”. L’informe assenyala que sap que després s’han fet passos per reduir-ho, tot i que encara no està solucionat. En aquest sentit, la regidora d’Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, va destacar que l’any passat ja van incorporar alguns d’aquests contractes concatenats com a llocs de plantilla. “No podem fer-ho tan ràpid com voldríem pel límit de reposició”, va explicar.

L’informe també destaca que el 2018 hi havia “un mínim de 283 llocs de treball ocupats per personal laboral que eren susceptibles de ser desenvolupats per personal funcionari”, i denuncia que “s’han assignat funcions directives, de coordinador d’àmbits i serveis municipals a personal eventual”. Això va portar el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, a criticar un decret d’alcaldia del qual també es donava compte en considerar-lo un nou exemple de “col·locació de comissaris polítics per dirigir àrees tècniques, quan els informes deixen clar que ho haurien d’exercir persones amb carrera pública”: el nomenament de Jordi Rubio com a nou coordinador d’empreses municipals, grans contractes i gestió territorial. Salellas va recordar que aquesta figura es va crear el 2019 –en aquell moment va ser per a Eduard Berloso– amb el compromís que era només per dos anys. En aquest sentit, va considerar que s’incomplia l’acord de cartipàs subscrit amb ells. Planas va defensar el nomenament perquè encara no ha acabat el procés del nou contracte de neteja.

Girocleta i bus

El ple va aprovar –amb el vot en contra de Guanyem i el vot a favor de la resta– la nova ordenança tarifària de transport públic proposada pel govern, que té com a principal novetat la gratuïtat de la Girocleta per als joves de 16 anys, el manteniment de les tarifes de bus –fet criticat pel PSC i Guanyem, que van recordar que són de les més altes de l’Estat– i la incorporació de la targeta d’acompanyament escolar en el servei de bus, que permetrà a un tutor acompanyar gratuïtament un infant a l’escola si té el domicili a 20 minuts o 1 km del centre educatiu.

Suport al dol perinatal

El ple va aprovar per unanimitat la moció de Dones Republicanes i Bressols per donar més suport i visibilitat al dol perinatal, gestacional i neonatal, que inclou la creació d’un espai “de confort” al cementiri i la celebració d’un acte cada 15 d’octubre.

També tots els grups van aprovar per unanimitat tant la moció de Guanyem per crear un sistema propi d’autoproducció d’energies renovables com la del PSC per demanar més recursos per a l’atenció integral de persones sense llar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.