Infraestructures i serveis

Aragonès exigeix explicacions i la rectificació del projecte per ampliar el Prat perquè malmet la Ricarda

El president del govern assegura que el document fet públic aquest divendres no reflecteix el consens de l’executiu

AENA defensa que la seva proposta “recull els termes de l’acord” entre els governs català i espanyol

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit explicacions i la rectificació del projecte d’AENA per ampliar l’aeroport del Prat perquè, segons ell, no reflecteix el consens del govern i malmet l’espai protegit de La Ricarda.

Aragonès ha reaccionat a través de les xarxes socials a les informacions que han transcendit sobre el Document d’Ordenació i Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026, que preveu envair l’espai natural per ampliar la tercera pista de l’aeroport barceloní, i ha exigit “explicacions i la rectificació d’un DORA que malmet la zona protegida de la Ricarda.”

El cap del govern català ha advertit que la proposta d’AENA “no reflecteix el consens establert en el si del govern: assegurar la inversió sense donar res per tancat i definir els propers passos amb un ampli acord de totes les administracions”.

És per això que ha avisat que “cada pas que es faci ha d’incloure el compromís de consens”. Preservar els espais naturals no és una opció, és una obligació no negociable”, ha sentenciat.

El partit d’Aragonès, ERC, també ha manifestat aquesta tarda el seu rebuig a la proposta d’AENA perquè “afecta l’espai natural de la Ricarda”.

“ERC no avalarà una reforma de l’aeroport que impliqui destruir un espai natural. Ni és necessari ni és negociable”, assegura la formació. Els republicans reclama una solució “de consens” i exigeixen al govern espanyol “una rectificació urgent”.

A més, han instat a Unides Podem i als comuns a fer-se valer a Madrid per frenar aquest pla: “Si veritablement també defensen la protecció dels espais naturals i la biodiversitat, facin valer el seu pes en el Consell de Ministres”.


AENA defensa que el DORA recull els termes de l’acord
El gestor aeroportuari ha sortit al pas de la polèmica sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat afirmant que els detalls del document es coneixien “a bastament” per part del govern i, de fet, la seva proposta “recull els termes de l’acord” entre el govern i el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que es va anunciar el 2 d’agost passat.

Segons AENA, el contingut de l’acord anunciat el 2 d’agost s’ha traslladat al document presentat avui i conté l’afirmació textual: “Es garantirà el mode segregat actual per a l’operativa de les pistes i es farà l’ampliació de la pista 07R/25L cap a l’est, així com la construcció d’una terminal satèl·lit que doni servei als vols de llarg radi que s’operarien gràcies a l’allargament de la pista”. “No hi ha cap alteració sobre el text fruit de l’acord i el trasllat al document”, afirma AENA.

L’ens recorda que la presentació del DORA davant del Comitè de Coordinació Aeroportuària de Catalunya és un “tràmit previ” a l’aprovació del document que ha de fer el Consell de Ministres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia