Medi ambient

Les comunitats locals, un model amb impacte menor

La Diputació i diversos municipis, Garrigàs l’últim, estudien instal·lacions comunitàries per reduir factures

La reti­rada del peatge a la gene­ració de l’ener­gia solar que havia aixe­cat el govern del PP ha afa­vo­rit, a banda de les mol­tes ini­ci­a­ti­ves pri­va­des en empre­ses i llars, el fet que en algu­nes pobla­ci­ons –sobre­tot peti­tes– aflo­rin pro­jec­tes per bas­tir ins­tal·laci­ons comu­nitàries segons un model coo­pe­ra­tiu, en què els dife­rents par­ti­ci­pants apor­ten la seva part de la inversió i poden obte­nir un estalvi direc­ta­ment pro­por­ci­o­nal en les fac­tu­res.

La Dipu­tació de Girona, a través del pro­jecte KM0 Energy,va començar una prova pilot cen­trada en ins­tal·laci­ons als teu­lats d’equi­pa­ments muni­ci­pals de muni­ci­pis com ara Rupià –sobre la coberta de la pista poli­va­lent–, Amer i la Cellera de Ter.

A Cor­nellà de Terri, també adhe­rits d’inici al pro­jecte, a prin­ci­pis d’estiu ja tenien 17 famílies adhe­ri­des. I a banda d’aquests muni­ci­pis, Olot, la Pera, Vila­da­mat i Sant Julià de Llor i Bon­matí també man­te­nen con­ver­ses per implan­tar solu­ci­ons de gene­ració i con­sum com­par­tit entre el veïnat i les empre­ses.

Més acci­ons

El dego­teig, fins ara lent, de muni­ci­pis que plan­te­gen acci­ons ha cres­cut aquest estiu amb Fora­llac, on han vist que la ins­tal·lació que ja sub­mi­nis­tra el 100% de l’ener­gia con­su­mida al viver muni­ci­pal d’empre­ses Nexes és ampli­a­ble, i han obert un procés perquè altres empre­ses del polígon indus­trial s’hi puguin sumar, apor­tant el cost uni­tari i d’ins­tal·lació de més pla­ques que a la llarga els gene­ra­ran estalvi.

Final­ment, a Gar­rigàs, aquest setem­bre sot­me­tran a votació entre els veïns majors de 16 anys un seguit d’acci­ons d’estalvi i gene­ració d’ener­gia neta. D’una banda, hi ha el pro­jecte a l’escola, amb llums de baix con­sum, sen­sors de movi­ment per encen­dre’ls i apa­gar-los als pas­sa­dis­sos i cons­ci­en­ci­ació; però també la pro­moció de con­trac­tes amb comer­ci­a­lit­za­do­res que apos­tin per les ener­gies reno­va­bles, o també la ins­tal·lació d’alguns punts de recàrrega de vehi­cles, que han con­vin­gut que sigui lenta per a un major estalvi de des­pesa i que se’n bene­ficiïn més els veïns amb vehi­cle elèctric, al llarg de les nits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.