Medi ambient

MEDI AMBIENT

La lluita contra el musclo zebrat costa 2,5 milions

Un estudi de l'IRTA conclou que el sector elèctric és el principal perjudicat per aquesta espècie invasora, seguit per l'administració i els pagesos

L'impacte ecològic del bivalve no és significatiu

La lluita con­tra la plaga del mus­clo zebrat al tram final de l'Ebre té un cost anual apro­xi­mat de 2,5 mili­ons d'euros. Aquesta és una de les con­clu­si­ons de l'estudi que ha ela­bo­rat la uni­tat d'eco­sis­te­mes aquàtics de l'Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentària (IRTA) amb la col·labo­ració de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) i de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) durant els dar­rers dos anys. En aquests 2,5 mili­ons d'euros s'inclo­uen tant les inver­si­ons que es fan per com­ba­tre el bivalve com la quan­ti­tat que deixa de per­ce­bre el sec­tor elèctric per la bai­xada de pro­ducció quan el mus­clo zebrat satura els seus sis­te­mes de refri­ge­ració. De fet, segons l'estudi de l'IRTA els majors impac­tes direc­tes en ter­mes econòmics abso­luts els pateix el sec­tor energètic (nucle­ars i hidroelèctri­ques), men­tre que l'impacte econòmic que causa a les comu­ni­tats de regants és menor. L'admi­nis­tració, la nave­gació i la pesca recre­a­tiva són altres sec­tors afec­tats per aquesta plaga.

Tot i l'impacte soci­o­e­conòmic de la plaga del mus­clo zebrat al tram final de l'Ebre, l'impacte ecològic de l'espècie és reduït. “El mus­clo zebrat no és el res­pon­sa­ble dels can­vis ecològics del tram final de l'Ebre. L'incre­ment de la trans­parència de l'aigua no és per la capa­ci­tat fil­tra­dora del mus­clo zebrat sinó per la reducció de fòsfor a l'aigua”, segons ha expli­cat el coor­di­na­dor de l'estudi, Nuno Caiola. Segons l'estudi de l'IRTA, si els nutri­ents de l'aigua no aug­men­ten és molt poc pro­ba­ble que es superen les den­si­tats màximes de mus­clo zebrat que s'han asso­lit fins ara i que són de 2.500 indi­vi­dus per metre qua­drat, molt per sota de la den­si­tat de la zona dels Grans Llacs als Estats Units. “Les con­di­ci­ons hidro­mor­fològiques de l'Ebre no són favo­ra­bles al mus­clo zebrat”, ha dit el direc­tor de la uni­tat d'eco­sis­te­mes aquàtics de l'IRTA, Car­les Ibàñez.

Pel que fa als mètodes per com­ba­tre aquest mol·lusc, l'estudi de l'IRTA ha cons­ta­tat que els ultra­sons no pro­vo­quen la mort de les lar­ves de mus­clo zebrat. Tam­poc no con­si­dera neces­sari adop­tar mesu­res dràsti­ques com ara el bui­datge dels embas­sa­ments de Mequi­nensa i Riba-roja. En espais tan­cats pro­posa con­ti­nuar uti­lit­zant el clor, l'aigua a pressió i l'aug­ment de la tem­pe­ra­tura de l'aigua.

Impacte al sis­tema Ter

Els inves­ti­ga­dors de l'IRTA han fet una apro­xi­mació a l'impacte econòmic que tin­dria el mus­clo zebrat si penetrés en els embas­sa­ments de Sau i Sus­queda, un impacte que seria de 12 mili­ons d'euros anu­als, en què s'estima que 700.000 per­so­nes no tin­drien cap mitjà alter­na­tiu d'abas­ta­ment.

LA FRASE

La capacitat filtradora del musclo zebrat no és la causa de la disminució del fitoplàncton a l'Ebre
Nuno Caiola
coordinador de l'estudi del musclo zebrat de l'irta

LA XIFRA

2.500
exemplars
de musclo zebrat per metre quadrat és la densitat màxima de l'espècie al tram final de l'Ebre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.