Medi ambient

nuclear

Dos dels acusats pel fiscal mantenen el seu càrrec a Ascó

Es tracta del cap d'explotació de la central i d'un dels inspectors del CSN

L'últim incident atòmic que va arribar a judici per la via penal va ser l'incendi de Vandellòs I del 1989

La denuncia que la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona va presentar divendres contra tres directius de la central nuclear d'Ascó en el moment de produir-se la fuita de partícules radioactives del 2007 i contra un inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) obre per primera vegada la via penal per un succés a la planta riberenca, on hi ha dos reactors connectats a la xarxa des de 1983 i 1985. L'operador de la central, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), ja va destituir el 2008 tant el director, Rafael Gasca, com el cap del servei de protecció radiològica, Francesc González, després que transcendís l'episodi de la fuita que els màxims responsables de la central havien intentat amagar. Ara són dos dels quatre acusats d'haver comès presumptament delictes contra la seguretat col·lectiva, contra el medi ambient, contra el dret dels treballadors i de falsedat documental, pels quals podrien exposar-se a penes de fins a 16 anys de presó. Tots dos continuen treballant per a ANAV, segons van confirmar ahir fonts oficials de la firma, però sense ocupar càrrecs de responsabilitat a la central d'Ascó. En canvi, els altres dos acusats mantenen avui els mateixos càrrecs que quan es va produir l'incident: Jordi Sabartés continua sent el cap d'explotació de la planta i l'inspector titular del CSN encara és Antonio García. L'ens estatal regulador té inspectors residents en totes les centrals del parc nuclear espanyol.

Ni ANAV ni el CSN no van voler ahir entrar a valorar l'escrit d'acusació del ministeri fiscal i tant en un cas com en l'altre van argumentar que els seus serveis jurídics estan estudiant amb deteniment la denúncia. Fonts del CSN van avalar, però, divendres mateix la feina del seu inspector resident, en una reacció que recollia Europa Press.

Onze anys per fer el judici

Ara serà la jutgessa de Gandesa qui haurà d'estimar o rebutjar la denúncia, però de moment el pas endavant del fiscal situa un incident atòmic en la via penal per primera vegada des que l'incendi de Vandellòs I del 1989 –l'accident més greu ocorregut a l'Estat i que va acabar amb el tancament de la planta– acabés onze anys més tard en un judici que, això sí, es va resoldre amb l'absolució de tres directius de l'empresa que explotava la central i un membre del CSN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.