Serveis

La contra

Al Pinell, línia elèctrica o via verda

La implantació massiva de centrals eòliques a les comarques rurals, com la Terra Alta, porta com a conseqüència, entre d'altres, l'estesa de línies elèctriques per evacuar l'energia

La implan­tació mas­siva de cen­trals eòliques a les comar­ques rurals, com la Terra Alta, porta com a con­seqüència, entre d'altres, l'estesa de línies elèctri­ques per eva­cuar l'ener­gia. Aquest ha estat el cas a l'ano­me­nat altiplà de la comarca (ter­mes de Vilalba, Fata­re­lla, Cor­bera, Case­res), d'on per sobre de camps i bos­cos (i d'amples vials d'accés que els han trin­xat) sobre­sur­ten exa­ge­ra­da­ment les altes tor­res tubu­lars, un cen­te­nar ben bé, amb les cor­res­po­nents pales que fabri­ca­ran una ener­gia que, per més reno­va­ble que sigui, con­ti­nuarà –com altres fac­tors d'inversió i de pro­ducció– pas­sant de llarg d'aquesta terra en crisi agrària ter­mi­nal.

Ara –i com a rega­let de Nadal del con­se­ller del mateix nom, quan feia les male­tes, després d'haver que­dat tan bé amb les empre­ses del sec­tor–, el pro­blema de veure com es col·loca­ran els molins de vent i les línies d'eva­cu­ació es plan­teja, amb accents més dramàtics, en àrees mun­ta­nyo­ses d'acci­den­tada oro­gra­fia, com són les cor­res­po­nents als ter­mes de Prat de Comte, Pinell de Brai i Beni­fa­llet, per entre les quals passa l'ano­me­nada via verda, el traçat per a usos turístics (enmig de pai­sat­ges de gran valor) que recu­pera l'antic iti­ne­rari fer­ro­vi­ari que lli­gava el Baix Aragó amb Tor­tosa, clau­su­rat el 1973 en l'apo­geu del trànsit moto­rit­zat per auto­pis­tes.

El cas és que els tràmits per començar les obres d'aquests parcs a Prat i al Pinell estan molt avançats, però heus ací que tot un grup de per­so­nes que es con­si­de­ren afec­ta­des per aques­tes ins­tal·laci­ons i traçats elèctrics –par­ti­cu­lars veïnals, pro­pi­e­ta­ris agrícoles i la Pla­ta­forma en Defensa de la Terra Alta– van pre­sen­tar les cor­res­po­nents al·lega­ci­ons en con­tra d'aquesta nova invasió eòlica, pro­gra­mada per l'empresa Tot Vent 2000 SA, una de tan­tes que, en el laberíntic entra­mat de cai­xes i bancs, pug­nen (o han pug­nat fins ara) per bene­fi­ciar-se de pri­mes i sub­ven­ci­ons gover­na­men­tals en suport d'aquesta font d'ener­gia, sobre la qual –i de la manera que s'ha por­tat a terme– ja no tot­hom pensa que és tan posi­tiva.

Una d'aques­tes al·lega­ci­ons popu­lars con­tra la línia elèctrica, ano­me­nada Berta, va ser for­mu­lada pel grup muni­ci­pal opo­si­tor i assu­mida per l'Ajun­ta­ment del Pinell, amb el seu alcalde Pere Martí (CiU) al cap­da­vant, indi­cant que els estu­dis d'impacte ambi­en­tal i soci­o­e­conòmic no pres­ta­ven prou atenció a la rea­li­tat turística i agrícola que el poble (així com tota la comarca) pretén tirar enda­vant de fa anys. Com a solució de com­promís, pro­po­sa­ven –en el tram de la via verda cor­res­po­nent a l'antiga estació, on hi ha pre­vist un equi­pa­ment turístic– soter­rar la dita línia elèctrica.

Pocs dies després d'haver entrat aques­tes al·lega­ci­ons als Ser­veis de Tor­tosa, a finals de gener, l'empresa citada, jus­ta­ment el 14 de febrer (Dia dels Ena­mo­rats, i és que hi ha ena­mo­ra­ments que maten), va con­tes­tar molt poli­da­ment –com solen fer– al senyor alcalde, dient-li que de “soter­rar” res de res, que l'empresa ja s'ha gas­tat molts diners en favor del poble i que, si es vol que les inver­si­ons con­tinuïn, l'Ajun­ta­ment ha de reti­rar les al·lega­ci­ons, cosa que, molt dis­ci­pli­na­da­ment, ja ha succeït, gràcies, jus­ta­ment, per l'empat de les vota­ci­ons, al vot de qua­li­tat de l'alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.