El riu Fluvià es desborda a Olot i la Vall d'en Bas però no fa mal
Les zones més afectades van ser la ronda Fluvià i el passeig de Sant Roc
Es van haver d'obrir comportes a Susqueda i Boadella
Els veïns o els qui tenien negoci a prop del Fluvià al seu pas per Olot es van recordar de l'aiguat del 40. El d'ahir va deixar quasi 80 litres per metre quadrat més les pluges acumulades. Es va convertir en un dels més importants dels últims 40 anys, recordava a peu del pont de les Mores l'historiador local, Josep Murlà. Ho va ser, però, pels 123 litres que van caure a la Vall d'en Bas i els prop de 160 de la capçalera del riu.
Molts dels veïns de la ronda Fluvià i de les cases properes al pont de les Mores van protegir amb planxes els accessos als garatges i un va construir una paret d'obra. La policia local, els Mossos i Protecció Civil van tallar els passallissos del riu i també la passera de les Tries i els ponts de les Mores, de Ferro i de l'ambulatori. A més, van tallar l'accés a les zones inundables i inundades.
El primer punt on el Fluvià es va desbordar a Olot va ser a la ronda Fluvià, pels volts de les set de la tarda. Poc després, l'aigua començava a cobrir una part del passeig de Sant Roc i la vora de l'avinguda d'Astúries. El paratge amb una font i uns bancs que hi ha en aquesta zona va quedar mig ocult. Van ser molts els veïns que des de mitja tarda es van concentrar en diversos punts del riu per veure l'evolució de la crescuda, sobretot al pont de les Mores, on una màquina excavadora va treballar-hi per mirar d'alliberar els passos de l'aigua.
A la Vall d'en Bas, el Fluvià es va desbordar a la confluència del Gurn i a la Pomareda, als Hostalets, a la carretera de Joanetes i a la caserna. Durant bona estona només es va poder accedir a Sant Privat, els Hostalets, Puigpardines i el Mallol per la Pinya. Els bombers, que a Olot només van fer sortides preventives, van haver de desallotjar l'escola Verntallat perquè els accessos s'havien inundat. El pont dels Hostalets va quedar tallat i l'aigua va inundar el camp de futbol del poble i els vestidors. Anit, encara quedaven aïllades algunes masies –el molí vell, can Pipaire i Tortonell, entre d'altres–, tot i que sense problemes per als habitants.
A Sant Jaume de Llierca, el Fluvià va cobrir els passallissos que porten a la Miana, Cogulera i Canet. A Montagut, els veïns del barri dels Angles van quedar incomunicats. També es va tallar el pas al passallís de la carretera que va de Montagut a Tortellà.
Al Ripollès, Molló va registrar 107 litres per metre quadrat i en va acumular 200 en tres dies. El Ritort va inundar alguns baixos a Camprodon; i a Ribes i a Ripoll van sobreeixir dos canals, i al primer municipi es va inundar un tram de les vies del cremallera. Va nevar a partir de 1.400 metres i es va tallar l'accés a l'estació de Vallter.
Pla de l'Estany
L'estany puja més i està a punt de desbordar-se
El nivell de l'estany va continuar pujant, fins a situar-se al migdia a 31 cm per sobre de la cota zero, és a dir, a 14 cm del desbordament. Al llarg del dia va anar augmentant en nivell i al vespre ja hi havia molta aigua en trams de la carretera de circumval·lació, al terme de Porqueres, i al davant del camp de futbol, a Banyoles. Degut a això, es van preparar tanques per si a la nit calia desviar el trànsit. Arran de la pluja i del desguàs de l'estany (a través dels recs i els dos col·lectors) el riu Terri presentava un gran cabal. A Ravós del Terri, per exemple, el riu passava per sobre del passallís de les Serres, que es va haver de tancar al pas de vehicles.
Baix Empordà
Rius plens sense problemes i camps negats
El riu Daró portava durant tot el dia entre 30 i 45 m³/s d'aigua i el nivell era aproximadament d'un metre. Si bé a la Bisbal el riu presentava aquest aspecte, bastant ple, el Ridaura de Platja d'Aro no se'n va ressentir gaire, ja que a les cinc de la tarda, aproximadament, no hi havia activada cap alerta ni prealerta, segons fonts de l'Ajuntament. Una situació semblant presentava la riera Grossa de Peratallada i el riu Ter al seu pas per la vila de Torroella de Montgrí. Tot i això, segons va reconèixer l'alcalde, Josep Maria Rufí, els xàfecs forts van tenir lloc a la tarda vespre. Per contra, començaven a patir els camps, que apareixien negats.
Selva
Els accessos a Riells i Viabrea, tancats
Les pitjors incidències a causa de la pluja a la comarca de la Selva, es van produir a Riells i Viabrea, on van patir el tancament dels accessos principals a la població del Montseny. L'aigua que es va acumular a sota dels ponts de la via, van obligar a tallar l'accés des de Breda venint de Girona, i el de l'accés de la carretera entre la Batllòria i Breda, el més important, que es va haver de tancar durant set hores. Un dels problemes, segons explica l'alcalde, Josep Maria Bagot, va ser a causa de la plataforma que han instal·lat damunt les vies per al TAV. La plataforma, explica Bagot, va convertir-se en un contenidor d'aigua que vessava sobre el vial.
No era el del 40 però en feia 40
No era l'aiguat del 40 però sí que feia 40 anys que el Fluvià no es veia tan ple. El meteoròleg del Mas Farró de Bianya, Jordi Zapata, afirmava que l'excepcionalitat va ser que l'aiguat es produís al març. Segons ell, per trobar-ne un de similar cal remuntar-nos fins l'any 1996.
Sigui com sigui, la ploguda –en algun moment calamarsada– a la Vall d'en Bas i a Olot, i en molts indrets de la Garrotxa, sobretot a l'Alta, va ser de les que fan història. De fet, van fer sortir molta gent a tafanejar, molts van recórrer el tram urbà del Fluvià de dalt a baixa i molts van voler immortalitzar el moment amb fotos i filmant la crescuda del riu. I és que en diversos punts era tot un espectacle, com al pont de Santa Magdalena, on la força de l'aigua provocava onades gegants.
Al pont de les Mores, el punt més crític, l'alcalde, Lluís Sacrest, recordava sota la pluja que és l'únic pont que queda per renovar, per substituir-lo per un que no tingui arcades. Prop de la mitja nit, el regidor de Seguretat, Albert Rubirola, respirava perquè les previsions per les properes hores eren optimistes. A la Vall d'en Bas, l'alcalde, Miquel Calm, xop de dalt a baix, mobilitzava la brigada i els regidors per vigilar les zones amb més risc. En fi, tothom en alerta. El Fluvià, però, es va quedar a molts metres del que va arribar l'any 40. A la placa del pont de Santa Magdalena, a 10.
Tall de la carretera N-141 a Bescanó
Al Gironès les pluges van provocar el tall de la carretera N-141 a Bescanó per despreniments sobre la via. Les intenses pluges van comportar que l'Onyar creués Girona molt crescut i va arribar a 60 metres cúbics per segon. La capital només va registrar problemes puntuals. Per altra banda, la nova pista de tecnificació per a piragüistes que es feia al Ter a Salt també es va malmetre i caldrà veure l'abast dels danys.
A Peralada es desborda l'Orlina i tallen carreteres secundàries
Les pluges van ser generoses tot i que a la tarda van començar a amainar. Com a conseqüència, la Muga, el Fluvià i el Llobregat anaven molt plens. L'ACA va advertir els ajuntaments que extremessin les precaucions i tallessin els passos a nivell. A Peralada es va desbordar l'Orlina i va deixar aïllat el veïnat de les Olives. Això ja va passar fa poc més d'un any perquè hi ha una mota feta malbé i l'ACA no l'ha arreglat. Es van haver d'obrir comportes al pantà de Portbou per desembassar aigua, ja que vessava per sobre. A més, algunes carreteres es van haver de tallar al trànsit. És el cas de l'accés a Santa Llogaia d'Àlguema i també a la carretera secundària de Vila-sacra. Pel que fa al temporal de mar, va ser ahir moderat tot i que es van veure algunes onades fortes.
Carreteres tallades i retard en els trens
Les vies de comunicació van resultar especialment afectades pel temporal. Els guals es van haver de tallar al trànsit, van quedar inservibles i això va deixar aïllats nuclis i veïnats sencers. La Garrotxa va ser la comarca més afectada en aquest sentit, per la crescuda del Fluvià. Es va haver de tallar la carretera cap al Mallol a partir de mitja tarda, la GIP-5226, i la GIP-5224 cap a la Pinya. A l'N-260 a Olot també es va haver de donar pas alternatiu per l'acumulació d'aigua a la via. A Riells i Viabrea també va estar tallada la GI-552 durant bona part de la tarda, i a l'Alt Empordà tot el dia va estar tallada la GIV-6226 entre Vilaür i Garrigàs a l'altura del passallís del Fluvià. La pluja també va afectar la circulació ferroviària entre Girona i Barcelona, per la inundació de vies entre les estacions de Sant Andreu Comtal i El Clot. Els combois no van poder passar per aquest tram durant dues hores al migdia, en què els trens van començar i acabar el recorregut a Sant Andreu. Això va provocar retards de mitja hora de mitjana. A dalt, diverses fotos dels aiguats d'ahir. En primer lloc, la Muga a Vilanova de la Muga. Al mig, a l'esquerra, un salt d'aigua a Boadella, i a la dreta, la Draga a Banyoles. A baix, el Llierca a Montagut.