Urbanisme

premià de dalt

Els amos de Sant Mateu volen barrar el pas per la propietat

Denuncien que l'Ajuntament no els deixa fer reformes i asseguren que, a partir d'ara, no permetran cap més acte públic

El consistori els ha expedientat per fer obres sense llicència i ha començat els tràmits per multar-los

La plantada del pessebre a l'ermita de Sant Mateu el Nadal passat podria haver estat la darrera activitat pública que se celebra en aquesta finca, situada a la cresta del parc de la Serralada Litoral. Els amos de la finca Can Riera-Sant Mateu han comunicat que pensen posar tanques a la propietat, de 55 hectàrees, i prohibir-hi el pas lliure si no es resolen els problemes que des de fa uns anys els enfronten amb l'Ajuntament de Premià de Dalt. Així doncs, perilla la pujada de les escoles, prevista per l'11 i el 12 de maig, la festa Viu el Parc, que s'havia de celebrar a final de maig, i l'aplec de Sant Mateu, que al setembre hauria d'arribar a la seva trenta-unena edició.

Prenen aquesta decisió després de mesos de negociacions infructuoses amb el consistori de Premià de Dalt, segons explica Òscar Nadal, representant de la propietat. La intenció dels nous propietaris, que van adquirir la finca el 2008 era convertir la masia en una casa de turisme rural, però, segons denuncien, l'Ajuntament els ha posat pals a les rodes. El govern local, en canvi, afirma que el programa d'actuacions presentat és “complex” i que, per tant, “la seva tramitació és necessàriament lenta”.

El començament del litigi ve marcat per l'emissió del certificat de qualificació urbanística, que els propietaris van demanar el juliol del 2007, abans de comprar la finca. La resposta de l'Ajuntament es va emetre el febrer del 2008, però no s'hi recollia la normativa urbanística derivada del nou pla general (POUM), aprovat l'octubre del 2007, que no era vigent quan es va demanar la informació però sí quan es va emetre el certificat. El matís és important perquè una part de la finca de Sant Mateu, abans considerada agrícola, va passar a ser, amb el nou POUM, forestal i, per tant, amb un nivell de protecció superior. Els amos al·leguen que el consistori els va amagar una informació important que limita la consecució del seu projecte mentre que els serveis jurídics de l'Ajuntament asseguren que van actuar segons la legalitat.

Després de diverses gestions, entre les quals la presentació d'un pla d'actuacions –aprovat pel Parc de la Serralada Litoral i pel Departament de Cultura de la Generalitat– i farts de no rebre resposta del govern municipal, els propietaris van començar a final del 2010 les obres sense llicència. Concretament van aixecar un magatzem annex d'uns 150 m² i van canviar la coberta, modificant la façana de la finca, protegida com a patrimoni cultural. Aquestes obres han motivat la intervenció del consistori, que les ha paralitzat i ha obert quatre expedients de disciplina urbanística. “Aquestes obres no tenen res a veure amb les presentades al pla i no són legalitzables”, diu l'alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda (CiU), que ha demanat que les enderroquin. Les sancions poden arribar fins a 1,5 milions, en cas que no s'enderroqui l'edifici, i a 30.000 euros si el deixen tal com estava originalment.

L'alcalde considera que “els propietaris tenien un projecte molt concret que no s'adequava amb l'entorn i, en veure que no el podien executar, han decidit tirar pel dret”. Tot i això, el representant de la propietat recorda que, després de les negatives de l'administració, ja han modificat el projecte de manera substancial i que és el govern de Premià de Dalt que s'ha entestat en minar els seus plans. “El consistori també va voler comprar la finca i potser per enveja ara no volen que nosaltres l'explotem”, explica Òscar Nadal, que no descarta portar el cas als tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.