Sant Carles de la Ràpita
La crisi fa que hi hagi uns 800 pisos per vendre a la Ràpita i 400 d'inacabats
El consistori preveu des del 2009 un ingrés zero en concepte d'impost d'obres i calcula que la situació no es normalitzarà fins d'aquí a quatre anys
La Ràpita ha experimentat durant els últims anys un creixement urbanístic espectacular que ha beneficiat significativament la hisenda municipal, però que paradoxalment ha perjudicat els constructors locals, ja que ha fet encarir notablement el preu del sòl. Ara és època de vaques magres i la punxada de la bombolla immobiliària ha deixat aquest municipi costaner en una situació difícil. Així, molts dels edificis construïts en els últims anys tenen penjant el rètol de venda i algunes fonts indiquen que al municipi hi ha uns 2.000 habitatges que es venen. Una xifra que l'alcalde, Miquel Alonso, rebaixa considerablement. Segons els càlculs d'Alonso, actualment hi ha uns 800 habitatges per vendre al municipi, als quals se n'han de sumar 400 més que estan pendents d'acabar.
L'Ajuntament afronta la situació com pot, ja que ha vist davallar a la mínima expressió els ingressos provinents de l'impost de construcció, instal·lacions i obres (ICIO). L'estratègia del consistori ha estat preveure en el pressupost un ingrés zero en concepte d'ICIO. “Crec que la situació no es normalitzarà fins d'aquí a tres o quatre anys, almenys pel que fa a obra nova”, afirma Alonso. Ara bé, ja es comença a intuir una certa millora de la situació, ja que alguns bancs ja s'han posat en contacte amb l'Ajuntament per poder acabar alguns edificis a mig construir.
LA XIFRA
Del ‘boom' a la construcció zero
Des del 2004 fins al 2008, quan va esclatar la bombolla immobiliària a Sant Carles de la Ràpita, es va construir una mitjana de 1.500 habitatges nous a l'any, una xifra espectacular per a un municipi on viuen uns 14.500 habitants. Actualment, tret d'algunes excepcions –la construcció de la nova biblioteca va lligada a un edifici d'habitatges–, pràcticament no es construeix.