Medi ambient

Un exdirector de Vandellòs i Ascó no hi veu mala voluntat

Respecta el procés judicial però està sorprès que la fiscalia hagi trigat tres anys a fer el gest de denunciar

Defensa que Fukushima no deslegitima l'energia nuclear, que considera imprescindible

Lluís Coll acumula més de 25 anys com a màxim responsable dels quatre reactors que han funcionat a la demarcació, comptant la clausurada Vandellòs I. No acaba d'entendre que la justícia hagi trigat més de tres anys a considerar imputats els seus successors en la direcció d'Ascó, quan “és segur” que la fuita no va tenir conseqüències greus. Respecta la decisió del fiscal, i no vol entrar a “especular” sobre si els excaps de la planta van actuar malament o no: “El que puc dir és que no és l'estil de la central amagar informació i que no em puc creure que ells juguessin a això”, assegura. “El que no em puc creure és la mala voluntat”, insisteix, al marge de si “algú potser va fer alguna interpretació equivocada o va treure importància” a les partícules trobades a l'exterior de l'edifici de la central.

Coll, com tots els defensors i els detractors del sector, admet que viu aquests dies pendent de l'evolució dels fets a la central japonesa de Fukushima, un accident que l'atzar ha situat com a mar de fons en les primeres diligències judicials per la fuita d'Ascó.

En una conversa mantinguda aquesta setmana, Coll reconeix que la situació és “complicadíssima”, però es mostra optimista: “Si aconsegueixen abaixar la temperatura dels reactors amb els sistemes habituals de refrigeració [van quedar sense electricitat a causa del terratrèmol, primer, i del tsunami que va danyar els generadors dièsel, després], deixarà de sortir material radioactiu a fora”, augura. A la vegada, però, recorda que els fets que s'han interpretat com a reconstituents, com ara la connexió d'un cable elèctric al reactor número dos, tenen lletra petita: “Hi ha molts circuits elèctrics que s'han de comprovar i tornar a posar en marxa per separat”, constata.

Alarmisme o previsió

El problema són els nivells de radiació amb què han de conviure diàriament els operaris que lluiten per controlar el complex nuclear. “Per fer una feina que podrien fer dos operaris en una estona, ara necessiten vint persones i quatre dies”, assegura. Amb tot, descarta que es pugui reproduir la tragèdia de Txernòbil, i defuig l'alarmisme que, al seu parer, ha impregnat la informació que ha arribat a Catalunya. “Aplicar un pla d'emergència [s'ha evacuat la població en un radi de 30 quilòmetres] no vol dir que la situació sigui catastròfica, sinó que el governant ha actuat amb previsió a partir de la versió més pessimista”. En aquest sentit, lloa la cultura del risc del Japó, on es fan simulacres “diàriament”, i ho contraposa al fet que a l'àrea d'Ascó i Vandellòs fa 22 anys que no se'n fa cap.

L'excap de les instal·lacions de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp admet que la situació a la central japonesa de Fukushima el fa estar amb tensió, comprovant diàriament per internet els nivells de radiació a l'illa nipona. S'imagina que els responsables del complex nuclear es deuen passar els dies reunits, prenent decisions en situacions límit, com la d'injectar aigua amb sal –molt corrosiva– com a refrigerant alternatiu. Li ve al cap una gran apagada elèctrica general, “fa més de 20 anys”, quan dirigia Ascó i va haver recórrer amb cotxe i a les fosques la vall de l'Ebre en direcció a la central riberenca, angoixat.

Tot i això, Coll conclou que l'accident no fa perdre legitimitat a l'energia nuclear i diu que, en tot cas, s'haurà d'analitzar d'aquí a un temps, amb “dades exactes”, per extreure'n conclusions aplicables a altres centrals. Ja avança que la solució tecnològica rau en els sistemes de seguretat passius, amb sistemes de refrigeració per aigua que només requereixen de gravetat per funcionar. “I la gravetat no falla”.

A Fukushima cada dia que passa és favorable, perquè el combustible desprèn menys calor residual
Lluís Coll
EXDIRECTOR DE LES CENTRALS NUCLEARS D'ASCÓ I VANDELLÒS
Tres accidents greus en seixanta anys no expliquen la hipersensibilitat cap a l'energia nuclear
El que sabem segur és que les partícules que van sortir a l'exterior no van provocar cap mal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.