Torredembarra controlarà totes les piscines i solars per evitar una altra plaga de mosquits al municipi

El 2008 hi va haver errors en la fumigació i el CAP va atendre 757 casos de picades

El 2008, els veïns de Torredembarra –especialment els de les urbanitzacions més properes a l'EIN Muntanyans, com ara Àmfores i Clarà– van patir les conseqüències d'una plaga de mosquits que va provocar que fins a 757 persones haguessin de ser ateses al centre d'atenció primària (CAP), un 16,5% més que l'any anterior. Un dels punts més afectats va ser el CEIP L'Antina, que està situat també a prop de la zona humida i on els escolars fins i tot van haver d'abstenir-se de sortir al pati per l'acumulació d'insectes. Aquests dies, la concentració de mosquits al voltant del centre escolar torna a ser notable.

El Gepec ha elaborat un estudi sobre els tractaments fets durant el 2008, que es va presentar divendres passat. «Hem detectat que els tractaments duts a terme per una empresa contractada no s'han fet correctament», va assenyalar el membre de l'entitat Ramon Ferré. Segons el Gepec, les fumigacions «no s'han fet ni amb la periodicitat necessària ni s'han adaptat al cicle dels mosquits».

A causa d'aquesta situació, l'agrupació ecologista recomana que els tractaments passin a ser gestionats per un ens públic, tal com ja es fa a les altres zones que concentren mosquits a Catalunya, com ara el delta de l'Ebre.

De moment, el consistori sí que ha reclamat una millora del servei a l'empresa i, a més, plantejarà un altre concurs per adjudicar el servei que serà més exigent amb les condicions. A més, s'ha previst crear dins de la brigada un grup que farà tractaments a les àrees del municipi que no cobreix la concessionària. «Hem arribat a un acord amb els diferents càmpings perquè també facin les fumigacions», va destacar el regidor de Serveis, Juan Pérez.

Ara, la prioritat és evitar que les larves arribin a desenvolupar-se, i, per tant, cal detectar els punts amb aigua estancada on aquestes es poden dipositar. Amb aquest objectiu, el consistori està elaborant un cens de piscines i solars o habitatges abandonats, i farà un seguiment de tot el procés a través d'una comissió de treball formada per les regidories de Serveis, Medi Ambient i Sanitat.

L'Ajuntament també ha arribat a un acord amb la veïna Creixell per fer conjuntament el tractament a les zones limítrofes entre tots dos municipis.

Ratpenats com a afegit

No és una solució, però com a complement al tractament preventiu el Gepec va informar els veïns de Torredembarra, divendres passat, dels beneficis dels ratpenats. «Un sol ratpenat petit pot menjar fins a 400 mosquits en una nit», va explicar Ferré. Per contribuir a la implantació d'aquesta espècie, els ciutadans poden instal·lar a casa seva una caixa niu per a ratpenats, tot i que des del Gepec adverteixen que és difícil aconseguir que tingui inquilins. «Un 90% queden buides, i poden trigar fins a dos anys a instal·lar-s'hi», va dir Ferré.

La concentració de larves de mosca negra no és elevada, de moment

L.M

El Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code) ha fet dos tractaments al riu Ebre aquest any contra la plaga de la mosca negra. Tot i que ja s'han detectat casos de picades d'aquest insecte, segons el Code, la concentració de larves no és elevada i tampoc hi ha gaire adults. L'últim tractament a l'Ebre amb el producte biològic BTI es va dur a terme fa un parell de setmanes i està previst que la setmana que ve es facin mostrejos per detectar la concentració de larves de mosca negra en els macròfits del riu. «El darrer tractament que vam fer es va endarrerir un parell de setmanes perquè el cabal del riu no era adequat», ha explicat el director tècnic del Code, Raül Escosa. En funció de la concentració de larves de mosca negra es programarà un altre tractament amb el producte BTI. D'altra banda, el desembassament del pantà de Flix que va tenir lloc dilluns també contribueix a minimitzar l'impacte de la plaga, ja que la riuada arrossega les algues, l'hàbitat de les larves.

Extensió de la plaga

Tècnics del Code van participar fa unes setmanes en una reunió al Camp de Tarragona convocada pel Departament de Salut davant l'extensió de la plaga de la mosca negra al Francolí. Amb tot, en aquest cas no s'ha encarregat al Code que assumeixi els treballs d'anàlisi i de tractament de les larves d'aquest insecte, com es va fer quan es va detectar la presència de mosca negra al Segre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.