Medi ambient

nuclear

El CSN veu un error humà i una resposta poc rigorosa en el vessament a Ascó I

Eleva a nivell 1 el succés després d'una inspecció específica

És la tercera anomalia que es registra a la planta riberenca en els darrers quatre mesos

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha elevat de nivell 0 (sense significació per a la seguretat) a nivell 1 (d'anomalia) l'últim incident registrat a la central nuclear d'Ascó I, en què es van vessar 25.000 litres d'aigua radioactiva del circuit de refrigeració primari, que és el que està en contacte amb el nucli, a una embornal de l'edifici de contenció, que és el que embolcalla el vas del reactor.

Després d'enviar una inspecció per avaluar l'incident, la màxima autoritat radiològica estatal conclou que la vàlvula que va propiciar el vessament es va obrir per un error humà i que va estar oberta durant 13 minuts, la qual cosa va provocar una inundació a la planta baixa del recinte de contenció de fins a 5 centímetres.

Fins a 19 treballadors

Aquesta aigua “no va produir cap dany sobre els equips de seguretat”, però va mullar els peus de fins a 19 treballadors, i no pas 14 com havia xifrat en un primer moment el titular de la planta. El CSN, això sí, corrobora que en els controls radiològics que se'ls va fer no es va detectar cap contaminació interna. De tota manera, tot i que deixa clar que la refrigeració del nucli del reactor –estava i està aturat per recarregar el combustible– no va estar compromesa en cap moment, i que l'aigua radioactiva ho era menys perquè el reactor contenia mil vegades menys material radioactiu que quan està operant a potència màxima, El CSN ha decidit elevar la categoria del succés en considerar que “la resposta del torn d'operació davant de l'incident no va ser prou rigorosa”.

Així, és la tercera anomalia, o succés de nivell 1, que es registra a la central en només quatre mesos, després que al gener el CSN també catalogués amb el mateix grau de gravetat una maniobra incorrecta, en una operació que es fa cada nou anys, i la desactivació d'un sistema d'emergència de refrigeració per aigua per culpa de les gelades.

LA FRASE

Es van fer des de la sala de control accions fora de les indicacions dels procediments establerts
Conclusions de l'informe
CONSELL DE SEGURETAT NUCLEAR

Un altre succés a Vandellòs obligar a parar el reactor

Dos dels tres reactors catalans es troben ara mateix aturats. El de Vandellòs II va entrar ahir en aturada no programada després que el titular de la planta no pogués reparar a temps, segons dicten les especificacions de funcionament, un controlador electrònic de la unitat de refrigeració per aigua, que hauria estat inoperatiu durant més de 72 hores. “El titular ha verificat que l'altra unitat de refrigeració està operativa”, afegeix el CSN, que ha qualificat l'incident de nivell 0 en l'escala internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.