La dessalinitzadora de Cunit només donarà aigua al Camp per cobrir les puntes d'estiu

La instal·lació, que es retarda més d'un any i no estarà fins a final del 2011, abastirà la resta de mesos l'àrea de Barcelona

La concessió del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) per extreure aigua de l'Ebre per abastir el Camp és d'un màxim de 3,856 m³/s, o sigui, 121,6 hm³ l'any. El 2008, però, no se'n va aprofitar ni un 59%, ja que la captació anual va ser de 71,71 hm³ (42,35 per als ajuntaments i 29,36 per a la indústria), en una tendència que es manté estable des del 2004. Això sí, la corba de demanda és molt diferent segons l'època de l'any: durant deu mesos, el consum del Camp és molt inferior al màxim que pot agafar de l'Ebre, però al juliol i sobretot a l'agost, sobretot a causa de l'augment de la població a la costa, alguns dies s'arriba al llindar màxim.

Conscient d'això, però també que la construcció d'una dessalinitzadora al Camp només es justificaria estrictament a l'estiu i és inviable per l'alt cost que suposaria al CAT –a banda que ha de ser operativa tot l'any per poder amortitzar els 280 milions que costarà en total–, el govern català ja té decidit que la futura planta del Foix donarà servei a la regió sud només al juliol i l'agost –l'aigua dessalinitzada és perfectament potable i no hi ha problema que es barregi amb altres–, mentre que els deu mesos restants abastirà l'àrea de Barcelona, que també rebrà aigua de la dessalinitzadora del Prat i de programes de depuració, reutilització i recuperació d'aqüífers. La idea, en aquest sentit, és que els pantans del Ter i el Llobregat puguin estalviar com més aigua millor a l'hivern perquè només s'hagin de buidar a l'estiu, fet que de passada ajudi a disminuir la pressió sobre el cabal d'aquests rius.

Interconnexió impossible

«És obvi que amb el projecte tècnicament es reforça el sistema, baixa la dependència del Camp respecte al riu i fins i tot les Terres de l'Ebre podrien rebre aigua de Cunit si fes falta», apunten fonts del CAT per rebatre els fantasmes d'una interconnexió de xarxes encoberta que abranda la Plataforma en Defensa de l'Ebre. «La interconnexió –recorden– és impossible», primer perquè el marc legal no ho permet i, en segon lloc, perquè les canonades són d'un sol sentit: «Si s'impulsa aigua cap al sud, no n'hi pot anar cap al nord; i si la dessalinitzadora serveix a l'àrea metropolitana, pels tubs actuals entre Tarragona i el Vendrell només hi poden passar uns 800 litres per segon, que corresponen als consums del Baix Penedès, així que no quedaria aigua de l'Ebre per a Barcelona.»

La del Prat, el 20 de juliol

el punt

La dessalinitzadora de la conca del Llobregat entrarà en funcionament el 20 de juliol, dos mesos després del que preveia el govern. La instal·lació del Prat, on ara treballen més d'un centenar d'operaris, ha suposat una inversió de 230 milions i estarà en servei els 365 dies de l'any. La planta, segons Aigües Ter Llobregat (ATLL), augmentarà la garantia del subministrament en la qualitat i quantitat d'aigua potable a Barcelona. Cada any produirà 60 hm³, un 20% del consum metropolità. L'aigua, a més, servirà per recarregar l'aqüífer del Llobregat.

Les obres, fins al primer trimestre del 2010

Després que dijous sortís el projecte a exposició pública, i un cop superat el termini d'al·legacions, el govern preveu posar a licitació la dessalinitzadora del Foix passat l'estiu, per adjudicar-la abans de final d'any. La idea és que les obres comencin «el primer trimestre de 2010», explicava divendres el director general de l'ACA, Manel Hernández, a Cubelles, on va signar un conveni semblant al que es va pactar amb Cunit per fer-hi obres per valor d'uns 3 milions, en contrapartida a la captació d'aigua marina al terme. Segons fonts properes, el termini d'execució serà «d'entre 18 i 22 mesos», així que la planta no estarà a punt abans de la tardor del 2011, quan les previsions eren l'estiu del 2010. El projecte, això sí (vegeu el gràfic), no inclou encara la connexió amb els dipòsits del CAT i d'ATLL, que s'espera acabar de definir, a banda, en uns sis mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.