Medi ambient

LLUÍS PALLÍ

CATEDRÀTIC DE GEOLOGIA

“La Costa Brava és geologia”

No hi és

Un relleu montserratí

Coau­tor del lli­bre i catedràtic de la Uni­ver­si­tat de Girona.

Després d'enlles­tir el lli­bre, creu que es deixa algun ele­ment?

Sem­pre hi ha diver­sos cri­te­ris. Nosal­tres, amb un cri­teri deter­mi­nat, n'hem aga­fat 300. Altres, amb altres cri­te­ris, podrien aga­far altres ele­ments. És una cosa molt sui gene­ris. Nosal­tres cre­iem que aquests són els més impor­tants que hi ha a Girona.

I quin és, per vostè, el més impor­tant?

No hi és l'ele­ment. Tan impor­tant és un volcà com la façana de la costa.

A través de la geo­lo­gia de la demar­cació es pot expli­car tota la història de la Terra?
Sí, sí, efec­ti­va­ment. Nosal­tres hem tro­bat els fòssils més antics de Cata­lu­nya, a Ter­ra­des, que són del cam­brià infe­rior, és a dir, 540 mili­ons d'anys, com també els sedi­ments més moderns, els Aigua­molls de l'Empordà. Per tant, es pot fer tot un segui­ment.

Ha tro­bat a fal­tar algun ele­ment?

M'hau­ria agra­dat tro­bar un relleu mont­ser­ratí. Però el tenim a Cata­lu­nya.

Quin seria el resum després del lli­bre?

La demar­cació de Girona és, geològica­ment, la més com­pleta de tota la península Ibèrica. Tenim una façana lito­ral, la Costa Brava, una plana, una estruc­tura piri­nenca, sub­pi­ri­nenca i pre­pi­ri­nenca, tot el vul­ca­nisme geològic... Estem tre­pit­jant les comar­ques més vari­a­des de tot el país, tant per la seva com­ple­xi­tat, com per la seva vari­e­tat, com per la seva sin­gu­la­ri­tat.

La manca d'una gran indústria minera ha aju­dat a pre­ser­var la geo­lo­gia?
La mine­ria a Girona no ha estat gaire impor­tant. La roca mare ens dóna un tipus de mate­rial. I hem explo­tat el que hem tin­gut, sobre­tot, la flu­o­rita, a Osor, i el talc, a la Vajol. I no podem obli­dar les aigües mine­rals, on estem molt ben repre­sen­tants: Cal­des, Sant Hilari, Vilajuïga...

Però el seu atrac­tiu no s'ha explo­tat, no?

Això, segur. L'hem explo­tat des del punt de vista botànic, antro­pològic, però mai geològic. Poder no s'ha explo­tat perquè tam­poc s'ha donat a conèixer. La gent no sap el que l'envolta. Per exem­ple, la Costa Brava és costa brava gràcies a la lito­lo­gia, no a la botànica. Per tant, la Costa Brava és geo­lo­gia.

Nosal­tres som els pio­ners a mirar de donar-ho a conèixer. I es podrien donar a conèixer dins un mateix paquet, amb els antro­pològics i els natu­rals, on hi hau­ria els geològics. I el lli­bre és el tret de sor­tida, amb molta foto­gra­fia i un text amb uns ter­mes a l'abast de tot­hom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.