Als boscos de l'Alt Camp només s'han retirat la meitat dels arbres de la ventada del gener

Algunes àrees privades continuen plenes de tones de fusta

Deu propietaris d'un total de 18,54 hectàrees de bosc de l'Alt Camp encara esperen rebre una part del milió d'euros que la Generalitat ha de repartir entre els afectats de les ventades i també de les nevades de l'hivern a Catalunya. Junts, sumen 634 expedients i prop de 9.000 hectàrees, segons dades provisionals facilitades pel Centre de la Propietat Forestal.

El municipi d'Aiguamúrcia, amb dos expedients tramitats i un total de 10,74 ha, és un dels que acumulen més arbres morts al bosc. Per darrere se situen el Pla de Manlleu (4,3 ha), Cabra del Camp (3,72 ha), Valls (3,5 ha) i Figuerola del Camp i Mont-ral, amb un superfície sense concretar. Quan només falten dues setmanes per l'estiu, aquestes 18,54 hectàrees de bosc privat encara acumulen tones i tones de fusta morta, un combustible que amb qualsevol font de calor podria tenir un efecte devastador per a l'Alt Camp.

Les dues brigades contractades per la Generalitat a través del pla d'ocupació per reparar els danys de les ventades del 24 de gener van actuar al camí de les Guixeres, des de Fontscaldes fins a Picamoixons –més de 200 tones de fusta–, i a Cabra del Camp, on el tornado del novembre va fer molt de mal i es van arribar a retirar 700 tones de llenya. «Es va actuar en una superfície d'unes 12 hectàrees, preferentment en boscos que són propietat de la Generalitat i, puntualment, en boscos en què els propietaris havien donat permís», explicava Anton Vallvey, responsable de recursos forestals dels Serveis Territorials de Medi Ambient. Vallvey argumentava els criteris d'actuació: «Es va prioritzar les infraestructures contra incendis per tenir-les operatives durant l'estiu.»

Les dues brigades, «en jornades que han sobrepassat les deu hores», segons Anton Vallvey, «han trossejat els arbres i els han deixat a peu de camí perquè els particulars agafessin la llenya». Però alguns particulars no van donar el seu consentiment per retirar la fusta. Aquest seria el cas de titulars de boscos del Pla de Santa Maria, un municipi que acumula molta fusta morta i que, paradoxalment, no apareix de moment en la relació d'expedients que sol·liciten ajuts al Centre de la Propietat Forestal. «Alguns titulars no van donar el seu consentiment perquè volien aprofitar la llenya a la seva manera», afirma la tècnica de desenvolupament del pla.

L'Associació de Professionals Forestals de Catalunya no ha vist de bon ull l'actuació del govern català. «El més idoni hauria estat contractar personal especialitzat, perquè aquesta és una feina que exigeix coneixements específics», afirma Montse Garcia, vicepresidenta de Profur.

La directiva de l'associació considera que el milió d'euros d'ajuts a particulars «és insuficient i el govern hauria d'haver intervingut d'ofici perquè tota aquesta fusta al bosc podria tenir greus conseqüències».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.