maresme
Montgat no ha cobrat mai la taxa per evitar alarmes que sonen sense motiu
L'impost es va aprovar fa un any, però tot i la detecció de casos, no se n'ha sancionat cap
El nou govern local estudia ara eliminar aquest tribut
En aquests temps en què molts ajuntaments fan mans i mànigues per trobar recursos a sota les pedres, crida l'atenció que un consistori no cobri les taxes aprovades en les seves ordenances. Doncs això és el que ha passat a la vila maresmenca de Montgat, on un any després d'haver-se creat un impost per sancionar les alarmes privades que sonen sense motiu justificat, encara és hora que l'administració cobri pels casos detectats durant aquest temps.
Fa un any, l'anterior govern municipal –PSC, ERC i ICV-EUiA– va acordar fer pagar els amos dels dispositius que es disparen sense que s'hagi produït cap incident que ho justifiqui i que, innecessàriament, obliguen a mobilitzar agents policials durant una estona. Així, i de manera orientativa, si l'incident mobilitza una parella d'agents durant una hora, el propietari del dispositiu d'avís hauria d'abonar uns 60 euros, preu que varia en funció de si el temps perdut pels policies locals de Montgat és superior o inferior. Llavors, el govern va quantificar aproximadament en una vintena el nombre de casos d'alarmes injustificades en un mes de mitjana arreu del municipi, amb més incidència al barri residencial del Pla de Montgat. Però un any després, el nou govern montgatí –CiU i ERC– ha confirmat que fins ara no s'ha imposat cap sanció per aquesta raó. El que sorprèn, però, és que dels 81 serveis realitzats des de principi d'any per aquest motiu, 64 han estat provocats per alarmes d'edificis públics, com ara escoles i el de la mateixa casa consistorial. És a dir, que si s'hagués aplicat la taxa aquest any, l'Ajuntament només hauria cobrat fins ara poc més d'un miler d'euros.
Sense informe tècnic
Tant el regidor d'Hisenda, Carlos Esgueva (CiU), com el de Seguretat, Tomàs Cabrejas (CiU), han criticat que la taxa es va crear “amb vista a la galeria”, “sense cap informe tècnic previ” i sense tenir establert “cap protocol de cobrament”, cosa que, segons diuen, els hauria impedit haver sancionat els casos detectats des que són al govern, fa uns quatre mesos. Per la seva banda, l'exalcalde Jordi Ràmia (PSC) ha preferit no fer cap valoració en espera de disposar de més dades.
Siguin quins siguin els motius d'uns i altres, tots dos regidors convergents ja han avançat que el nou govern montgatí s'està plantejant ara eliminar aquesta taxa.