Medi ambient

PLA D'URGELL

La planta de biomassa de Nufri, a votació

Mobilitzacions al Poal i el Palau d'Anglesola contra la construcció de la central de biomassa més gran de Catalunya

Els veïns del Palau d'Angle­sola estan con­vo­cats a opi­nar demà sobre la ins­tal·lació de la planta de bio­massa més gran de Cata­lu­nya, pro­mo­guda per l'empresa més impor­tant del Pla d'Urgell, la fructícola Nufri. Tot i que situ­ada en terme de Palau, la planta serà a 1,3 km del Poal. En aquest muni­cipi de 650 habi­tants el rebuig és total i els veïns han pen­jat un cen­te­nar de pan­car­tes con­tra una cen­tral que ja té el vis­ti­plau ini­cial d'Urba­nisme de la Gene­ra­li­tat. L'alcalde, Rafael Panadès, de CiU, està en con­tra del pro­jecte tot i que s'espera a la set­mana vinent per mani­fes­tar-se i pre­sen­tar al·lega­ci­ons en el període de con­sul­tes als muni­ci­pis. Panadès troba defec­tes urbanístics i de mobi­li­tat en el pro­jecte pre­sen­tat per l'empresa i tem que les emis­si­ons de fum per­ju­di­quin el seu poble, que es troba a un quilòmetre de la planta. Per con­tra, l'alcal­dessa de Palau d'Angle­sola, Mont­ser­rat Mese­guer, també de CiU, con­si­dera que si tots els depar­ta­ments del govern català apro­ven el pro­jecte s'hau­ran donat totes les garan­ties de segu­re­tat i per tant el seu Ajun­ta­ment no s'hi opo­sarà. Això sí, Mese­guer avança que dema­narà a Nufri inver­si­ons viàries per evi­tar que els cami­ons pas­sin pel poble i que els llocs de tre­ball es cobrei­xen pre­fe­rent­ment amb veïns del poble.

Nufri ha pre­sen­tat el pro­jecte als mit­jans aquesta set­mana, en un intent de con­tra­res­tar l'opo­sició gene­rada per “la falta d'infor­mació, ja que la planta no con­ta­mina”, segons el direc­tor indus­trial Xavier Argilés. La cen­tral gene­rarà 14 MW anu­als d'elec­tri­ci­tat mit­jançant la crema de lle­nya, sub­pro­duc­tes d'arbres frui­ters i bio­massa pro­ce­dent de cul­tius energètics. La cen­tral evi­tarà l'emissió de 57.000 tn de CO2 a l'atmos­fera. Nufri té acords amb page­sos locals per plan­tar xops, paulònies i eulàlies. L'empresa diu que pri­o­rit­zarà la con­trac­tació local dels 31 tre­ba­lla­dors. Aquests argu­ments, però, no han con­vençut el Poal i tam­poc part dels veïns del Palau. Els opo­si­tors hi objec­ten la pro­xi­mi­tat als pobles i el trànsit de 2.500 cami­ons anu­als per la car­re­tera local, segons càlculs dels eco­lo­gis­tes d'Ipcena. “Per la xeme­neia de 40 m d'alçada per 2 d'amplada s'eme­tran òxids de sofre i nitro­gen que, amb una mit­jana anual del 74% d'humi­tat, cau­ran sobre per­so­nes i con­reus”. El metge del con­sul­tori mèdic del Poal hi coin­ci­deix: “Gene­rarà pato­lo­gies i és un insult situar-la al cos­tat de l'emba­sa­ment d'aigua de boca”. Joan Vázquez (Ipcena) afe­geix: “La bio­massa no és sos­te­ni­ble ni efi­ci­ent com a font d'ener­gia. Calen13.000 tn de fusta per gene­rar 1MW. Amb qua­tre molins en pro­dui­rien la mateixa”.

LA FRASE

El projecte s'ha de sotmetre a molts filtres i permisos. Si els supera, no ens hi podem oposar
Montserrat Meseguer
alcaldessa del palau d'anglesola

LA FRASE

Sens dubte, les emissions generaran patologies com càncers per la proximitat al poble
Josep M. Garcia Deza
METGE del poal

LA XIFRA

134.000
tones
de fusta cremaran la planta, que costarà 25 milions i ocuparà 28.000 m². Nufri la vol tenir en marxa el 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.