la crònica

L'energia eòlica de més a prop

Amb motiu del Dia Mun­dial del Vent, cele­brat enguany de manera glo­bal arreu del món, diver­sos parcs eòlics de Cata­lu­nya van estar oberts ahir al públic per donar a conèixer el fun­ci­o­na­ment d'aquests molins que hem vist tan sovint i ens han cri­dat l'atenció. El parc eòlic Les Colla­de­tes, del Perelló, inau­gu­rat el 1999, va ser un dels que ahir van ofe­rir visi­tes guia­des, tot i que ja se'n fan unes set mil al llarg de l'any, sobre­tot a grups esco­lars. A més, mol­tes per­so­nes s'apro­pen cada dia a les ins­tal·laci­ons del parc, o sim­ple­ment, a obser­var els molins de més a prop, ja que no hi ha cap tanca que ho impe­deixi. Així doncs, ahir va ser una bona ocasió per conèixer de més a prop aquesta ener­gia, que, tot i que és reno­va­ble, és una de les més qüesti­o­na­des. Carme Bladé, però, res­pon­sa­ble de les visi­tes guia­des al parc eòlic Les Colla­de­tes, sem­pre explica als visi­tants les mesu­res que s'han pres en la ubi­cació i ins­tal·lació: «Hi ha bas­ses d'aigua per a la fauna de la zona, i les àgui­les, en lloc de des­a­parèixer, han aug­men­tat la població.» Mesu­res com aques­tes, o la sepa­ració de 150 metres entre els molins, es van plan­te­jar per a l'adap­tació de l'avi­fauna als nous ele­ments que des de fa deu anys for­men part del paratge natu­ral que habi­ten.

A banda d'això, els qui ahir, o en altres oca­si­ons, es van apro­par al parc van poder conèixer altres dades sobre el fun­ci­o­na­ment dels 54 aero­ge­ne­ra­dors que el for­men i tro­bar res­posta a totes aque­lles curi­o­si­tats que envol­ten els molins. Cada aspa, per exem­ple, mesura més de 23 metres i mig, l'equi­va­lent a dos auto­cars, però són lleu­ge­res, ja que estan fetes de resina. Les tor­res fan 54 metres d'alçària, i l'ener­gia que pro­du­ei­xen en un any per­met estal­viar el con­sum de 60.000 bar­rils de petroli. Però tro­bar la ubi­cació exacta i pre­cisa d'un parc eòlic perquè el seu ren­di­ment sigui el màxim pos­si­ble no és fàcil. La ubi­cació defi­ni­tiva es deci­deix després d'entre cinc i deu anys d'estu­dis sobre la força i la direcció del vent. «La ins­tal·lació d'un parc eòlic no és fàcil, es neces­sita una mit­jana de 23 quilòmetres per hora del vent per ubi­car-lo», va expli­car Bladé. Al Perelló, aquesta mit­jana se supera tran­quil·lament, amb 27 quilòmetres per hora. «La zona és ideal», va asse­gu­rar Bladé. I és que en aquest parc eòlic, els molins gai­rebé mai estan atu­rats: «Només ho estan quan es fan tas­ques de man­te­ni­ment, perquè aquí sem­pre bufa el vent.» I amb només 11 quilòmetres per hora, els molins ja es posen en marxa. Quan el vent ja arriba a 14 quilòmetres, ja hi ha pro­ducció d'ener­gia, i a 50 quilòmetres, ja s'està pro­duint el 100%. I tot això, amb unes 20 o 30 vol­tes per minut de les aspes de cada molí. «L'ener­gia eòlica està en aug­ment, i, almenys en aquest parc, pro­cu­rem que l'impacte ambi­en­tal sigui el menor pos­si­ble», va sen­ten­ciar Bladé, que va con­vi­dar a visi­tar-lo tots aquells que ho vul­guin com­pro­var.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.