Infraestructures

Frenada o reconversió de projectes del PUOSC pel 2012

Alguns ajuntaments, tot i l'ajut del PUOSC, veuen perillar projectes per l'impagament de la Generalitat d'algunes subvencions

Els consistoris han optat per canviar per projectes menys ambiciosos i costosos

El pla únic d'obres i serveis de la Generalitat de Catalunya pel 2012 a Girona tanca un període de cinc anys en què se n'hauran beneficiat 214 dels 221 ajuntaments gironins. Els que no hi han participat, de fet, són residuals; només han estat set: Osor, la Jonquera, Guils de Cerdanya, Campelles, Lladó, Pedret i Marzà i Sant Mori. La principal característica d'aquest pla específic de subvencions, en la seva recta final, ha estat l'aturada, minimització o, fins i tot, reconversió del molts dels projectes que s'havien presentat. I això que, en aquests darrers cinc anys les aportacions s'han anat incrementat de 98.000 euros fins a 120.000.

Deutes pendents

La falta de disponibilitat econòmica dels ajuntaments i les retallades pel que fa als ingressos de subvencions de la Generalitat han estat determinants. Per exemple: a la Tallada d'Empordà van a remolc dels impagaments de la Generalitat. Roser Bagué, alcaldessa de la Tallada, volia començar l'obra finançant-ne una part, confiant amb les subvencions de la Generalitat per poder anar fent. Bagué ho té clar: “Està tot per començar i no ho començarem perquè la Generalitat encara ens deu els diners del 2011. Ja ens han dit que no hi comptem fins al 2014.” En aquest procés, hi ha obres que no es poden aturar. Aquest és el cas de Fontanilles, on s'ha previst un soterrament de serveis i la pavimentació del camí d'accés a Llavià, una obra amb un pressupost calculat de 385.000 euros. L'alcalde, Salvador Coll, aspira a poder executar l'obra aquest mateix any: “És una obra necessària i no podem deixar de fer-la.” Coll confia a haver de fer un crèdit, amb el qual, juntament amb “quatre estalvis” i les subvencions, espera poder començar abans de final d'any. La subvenció de la Diputació és de 54.650 euros. A Sant Jordi Desvalls hi ha hagut un canvi de plans perquè la realitat ho imposa, segons diu l'alcalde, Jordi Corominas. “Hem canviat el projecte perquè ara el que convé és posar fi als degoters del sostre de l'ajuntament i les esquerdes de l'edifici”, sosté. Corominas també explica que hi ha bastiments de la sala de premsa corcats i que es canviaran. “Amb els diners de la nostra caixa, aquestes obres no les podríem fer”, afirma el batlle. Inicialment, Sant Jordi havia demanat la subvenció per suprimir les barreres arquitectòniques de l'edifici. Informació elaborada per: J. Trillas. J. Puntí, M. Vicente, E. Carrera, J.Gonzalo, J.Casas, R. Esteban, J. Ferrer i E. Agulló.

LA XIFRA

221
és el nombre de municipis
que s'hauran acollit el PUOSC a la demarcació de Girona en el període 2008-2012.
La Selva

Blanes pren una decisió salomònica amb el PUOSC

A Blanes, hi ha dos projectes al PUOSC i han optat per una decisió salomònica: la substitució de la coberta de l'edifici municipal del carrer Ample es farà enguany i l'ordenació del solar on hi havia el pavelló es deixarà per a l'any vinent i es buscaran altres subvencions. A Lloret, hi ha l'edifici nou de la policia local, que està aprovat de manera inicial. A la resta de la comarca, la millora del camí de Can Muntal, a Sant Feliu de Buixalleu, i la pavimentació de la carretera de Sant Dalmai a Brunyola.

Alt Empordà

Llançà prioritza l'accés al poble

L'alcalde de Llançà, Pere Vila, canviarà el destí de la subvenció demanada per a una sala polivalent. Considera prioritari millorar l'accés al poble. Les obres costaran uns 150.000 euros, dels quals, amb la subvenció de 95.942 euros, el consistori n'assumirà el 30%. A Portbou no es farà la nova llar d'infants inicialment plantejada i la subvenció servirà per millorar l'actual. L'Ajuntament de Peralada ha ajustat el projecte d'ampliació del cementiri i arranjament dels carrers del voltant.

e.c. / m.v.

Pla de l'Estany i Garrotxa

Can Vila de Centenys i accessos a l'hospital

A la comarca del Pla de l'Estany, el projecte de més envergadura és la transformació de Can Vila de Centenys (Esponellà) en local social. Està pressupostat en 245.000 euros. Ja s'utilitza per a algunes activitats, però no està cobert. El projecte preveu acabar de pujar les parets, tapar-lo i preparar l'interior com a espai polivalent. A la Garrotxa, la inversió més important són els 130.000 euros per als accessos a urgències del nou hospital comarcal (681.527 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.