Administracions

FRANCESC PASTORET

ALCALDESSA DE VILALLONGA DE TER (CIU)

“Tots hem posat el coll per Vallter”

Diu que el centre d'esquí és el motor de la vall de Camprodon i que en depenen

El defensa obert a la nit per una qüestió psicològica

Francesca Pastoret, la Paquita, va néixer a Vilallonga de Ter l'any 1959. Té una assessoria d'empreses. En política, hi va entrar el 1995 i va estar quatre anys a l'oposició com a independent. Des del 1999, i ja per CiU, es va presentar per alcaldessa i va guanyar. Des d'aleshores es manté al càrrec. És militant de CDC des del 1999.

L'alcaldessa reflexiona en l'entrevista sobre la bombolla immobiliària, Vallter i el finançament.

La construcció lligada a la segona residència ha fallat. Com els ha afectat?

Moltíssim. Vivim pràcticament del turisme. Les llicències i impostos lligats a la construcció s'han reduït més de la meitat. A part, a Vilallonga hem estat el municipi de la Vall de Camprodon que menys temps hem tingut per treure profit de la construcció de segones residències.

Per què?

La gent comprava cases a Setcases i Llanars, per la seva proximitat a les pistes d'esquí de Vallter 2000. Quan el sòl es va omplir van venir a Vilallonga, i també a Molló.

Parlant de Vallter. Com veu la situació de l'estació?

Tots tenim claríssim que és el motor de la vall. Depenem de Vallter i tots hi hem posat el coll perquè no es tanqui. Crec que la Generalitat i Vallter estan parlant, tot i que no sóc la més indicada per dir-ho.

Vostè també creu que perden serveis? Ho dic pel tancament nocturn del CAP de Camprodon

Ens feia molta por a les èpoques d'esquí i a l'estiu i, de moment, ho hem anat superant. Crec que és més un tema psicològic de saber que, si et passa alguna cosa, pots baixar a Camprodon.

Sap algun cas problemàtic?

L'experiència em diu que hi pot haver algun problema. De fet, a Sanitat de Girona ens ha dit que es replantejarà el tema si hi ha moltes queixes.

Tothom parla de mancomunar serveis. Com funciona la Mancomunitat de Municipis de la Vall de Camprodon?

Bé. Cal tenir en compte, però, que no té ingressos propis i que depèn de les aportacions dels ajuntaments i ja se sap que tots no estem bé des del punt de vista econòmic. Tots hi hem posat de la nostra part i la mancomunitat funciona, sobretot amb serveis que no ens pot donar el Consell Comarcal del Ripollès. Es tracta de temes relacionats amb el turisme, sobretot.

Quina és la situació econòmica del seu Ajuntament?

No tenim problemes de tresoreria, quant al pressupost ordinari. Tenim encallades, però, algunes obres. La Generalitat no ens envia la subvenció corresponent i nosaltres no volem no poder pagar els promotors.

En què treballen?

En els quatre projectes subvencionats pel Pla Únic d'Obres i Serveis, ja acabat. Els més important amb volum d'inversió és la reordenació del pàrquing de la zona esportiva, a tocar de la carretera de Setcases, i que a hores d'ara està infrautilitzat. Costa 88.000 euros.

I els altres projectes?

En un es preveu l'última fase d'urbanització del nucli d'Abella que, amb una inversió de 60.000 euros, també es preveu la rehabilitació de la plaça. En l'altre també es preveuen 60.000 euros per renovar l'enllumenat de Tregurà de Dalt amb nous punts de llum i bombetes d'estalvi energètic. En l'últim projecte, també de 60.000 euros, hi ha la rehabilitació de la zona de la pujada a l'església de la Roca i el seu entorn.

Quina part tenen subvencionada?

En tots 4 casos, es tracta d'un ajut del 90% del cost de les obres. Altre cop, però, no ho podem aventurar. Si no arriben les subvencions, no tirarem endavant les 4 actuacions. No ho podem assegurar perquè la subvenció és gran i no volem deixar ningú penjat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.