Administracions

El petit és qui més rep

El món local reclama un nou sistema de finançament i menys intervencionisme de la resta d'administracions, sobretot de l'Estat

La cooperació i la mancomunació, solucions destacades en un debat de la Fundació Lluch

Bar­reja de sen­sa­ci­ons i sen­si­bi­li­tats: des del pes­si­misme perquè les but­xa­ques són bui­des fins a l'espe­rança de poder-se'n sor­tir amb solu­ci­ons ima­gi­na­ti­ves. Aquest és l'ambi­ent que es res­pi­rava ahir en la taula rodona orga­nit­zada per la Fun­dació Ernest Lluch a l'Ate­neu Bar­ce­lonès sobre els muni­ci­pis i els pro­ble­mes amb què es tro­ben les hisen­des locals. Els dèficits tam­poc són nous ni repre­sen­ten cap nove­tat, perquè els greu­ges fa anys que s'enu­me­ren. Però en una situ­ació de crisi econòmica enquis­tada, els que més direc­ta­ment veuen tre­mo­lar les seves finan­ces són els petits de l'admi­nis­tració: els ajun­ta­ments. Amb una bai­xada des­pro­por­ci­o­nada d'ingres­sos –basats sobre­tot en llicències d'obres i ICIO– i un sis­tema de finançament que no els afa­vo­reix, la situ­ació és com­pli­cada. L'alcal­dessa de Tiana, Est­her Pujol, va ser total­ment explícita en aquest sen­tit, i va reconèixer que el seu con­sis­tori s'havia tro­bat en una situ­ació tècnica de sus­pensió de paga­ments. Com ella, molts altres alcal­des.

I és que, en l'acte d'ahir, els bat­lles de Tiana, Tar­ra­gona, Girona, Sant­pe­dor i Olesa de Mont­ser­rat van par­lar en pri­mera per­sona. Situ­a­ci­ons molt dife­rents. Des del cas de Tiana fins al de Sant­pe­dor, que ha tin­gut superàvit durant vuit anys. La fórmula? Con­tenció fins i tot en temps de vaques gras­ses i no esti­rar més el braç que la màniga. La solució, van coin­ci­dir els ponents, ha d'incloure necessària­ment dos con­cep­tes. D'una banda, la raci­o­na­lit­zació de la des­pesa, sobre­tot en la man­co­mu­nació de ser­veis. És el cas de Tiana i Mont­gat, que, per exem­ple, tre­ba­llen a com­ple­men­tar-se mútua­ment a través dels seus ser­veis de poli­cia local.

L'altre gran os és el sis­tema de finançament i un esce­nari que no ajuda gens ni mica. Per què? Per l'exces­siu intru­si­o­nisme d'altres admi­nis­tra­ci­ons. Sobre­tot de l'Estat. En aquest sen­tit, el màxim res­pon­sa­ble de Girona, Car­les Puig­de­mont, va par­lar ober­ta­ment de des­lle­ial­tat ins­ti­tu­ci­o­nal en l'última pujada de l'IBI apro­vada pel govern de Mari­ano Rajoy. Una crítica com­par­tida pels seus col·legues, que fins i tot van anar més enllà: “No sabem on som. Més ben dit: no sabem on ens por­ten”, va afir­mar Sal­va­dor Prat, d'Olesa. Per ells, les cons­tants inter­ferències de l'Estat l'única cosa que fan és cas­ti­gar contínua­ment els ajun­ta­ments, unes admi­nis­tra­ci­ons que, a més de ser les més peti­tes, són les que més direc­ta­ment han de pres­tar els ser­veis. Això sense obli­dar la necessària modi­fi­cació de la llei d'hisen­des locals.

En el torn de parau­les, des de Vila­nova de Pra­des, es va dema­nar res­pecte per als muni­ci­pis petits, que repre­sen­ten poc més de l'1% de la població cata­lana, però que ges­ti­o­nen més de la mei­tat del ter­ri­tori.

LES FRASES

Els ajuntaments ens estrenyem el cinturó, però que no ens l'estrenyin tant que ens afogaran
Laura Vilagrà
alcaldessa de santpedor
És veritat que alguns ajuntaments han fet frivolitats durant els anys de bonança, però no tots n'hem fet
Fèlix Ballesteros
alcalde de tarragona

Esteve i l'ACM, contra les fusions

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha tramès la seva oposició a la proposta de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) de fusionar municipis i de treure competències a les poblacions de menys de 20.000 habitants. La solució, per Esteve, és mancomunar serveis, i ha afegit que propostes d'aquest estil, venudes com a mesura d'estalvi, “no són justificables i es fan amb certa frivolitat”.

Esteve remarca dels alcaldes i regidors dels municipis mitjans, però sobretot dels petits, que “no hi hauria sistema que ho pogués pagar”. Segons ell, el camí que cal emprendre és ara mancomunar serveis.

Per la seva banda, des de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) s'ha qualificat d'invasió competencial la proposta de la FEMP i la rebutja perquè és contradictòria amb el model territorial de Catalunya, basat en les comarques. El secretari general de l'ACM, Marc Pifarré, recorda que la Generalitat és la que té competències sobre el disseny de l'estructura territorial i administrativa i que es treballa en la llei de governs locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.