Administracions

PERE OLIU

ALCALDE D'ISÒVOL (ENDAVANT CERDANYA)

“No van controlar la despesa”

L'alcalde afirma que el deute heretat del govern anterior de CiU i el PSC era esfereïdor

Pere Oliu manté que el seu equip només tira endavant els projectes amb més del 50% del pressupost garantit

Pere Oliu és un dels veterans de la política cerdana. Ara forma part de la coalició Endavant Cerdanya, tot i que la major part de la seva activitat política l'ha dut a terme amb les sigles de CiU. El 1979 va accedir a l'alcaldia com a independent però al següent mandat, i fins el 1997, hi va ser per CiU.

És un dels pro­mo­tors de la coa­lició d'inde­pen­dents, alguns d'ERC i de Rcat amb què van concórrer a diver­sos muni­ci­pis cer­dans a les últi­mes elec­ci­ons i amb Bol­vir, un dels dos que van obte­nir l'alcal­dia. Pere Oliu ana­litza en aquesta entre­vista el paper d'aquesta coa­lició muni­ci­pa­lista i cen­trada en els temes cer­dans. També fa un repàs de l'actu­a­li­tat del seu muni­cipi.

Quina valo­ració en fa, del pri­mer any de la nova coa­lició cere­tana?
Enda­vant Cer­da­nya ha tin­gut una acti­tud bas­tant posi­tiva, i tant a nivell muni­ci­pal com comar­cal hem dut a terme una tasca fona­men­tada en el tre­ball del dia a dia i de pre­o­cu­pació pels pro­ble­mes dels cer­dans.
Aquesta coa­lició està for­mada per per­so­nes de diversa pro­cedència política. Com els fun­ci­ona?
No hi ha cap pro­blema, en aquest sen­tit. Jo mateix hi sóc amb sigles com­ple­ta­ment inde­pen­dents.
Vostè ha tor­nat a l'alcal­dia després de qua­tre anys. Com s'han tro­bat l'Ajun­ta­ment?
Tenia mol­tes difi­cul­tats econòmiques. El deute per als proveïdors era esfereïdor, pujava als 680.000 euros. Per això, hem hagut de reduir al màxim les des­pe­ses fins als 380.000 euros, pràcti­ca­ment només són ordinàries. Quant als ingres­sos, només hem tocat l'IBI, que hem hagut d'apu­jar un 30 per cent per impe­ra­tiu del govern espa­nyol. No hem tocat els valors cadas­trals, sí els tipus.
I el tema dels proveïdors, com l'han solu­ci­o­nat?
Ens hem aco­llit als crèdits ICO del govern espa­nyol. La situ­ació és deli­cada, però. Fa temps que no hi ha llicències d'obres i això ens limita moltíssim.
Isòvol deu­ria expe­ri­men­tar, com a la majo­ria de pobles de la Cer­da­nya, el crei­xe­ment urbanístic per sego­nes residències?
Sí. L'ante­rior govern, de CiU i el PSC, va viure una època amb molta acti­vi­tat cons­truc­tora. Van entrar molts diners l'Ajun­ta­ment, però no van saber con­tro­lar la des­pesa i la cosa es va des­con­tro­lar.
I com s'ho fan, per tirar enda­vant els pro­jec­tes del seu pro­grama?
Doncs només rea­lit­zem els pro­jec­tes per als quals tenim garan­tit un finançament de més del 50 per cent. En cas con­trari, hi renun­ciem.
Per exem­ple?
Al pla únic d'obres i ser­veis del 2013, hi tenim la reno­vació del sane­ja­ment i el soter­ra­ment dels ser­veis d'Isòvol. Ens costa 285.000 euros i aquest pla ens en garan­teix el 60 per cent. Inten­ta­rem fer aquesta obra, perquè és molt necessària, però, també inten­ta­rem acon­se­guir altres ajuts econòmics.
Quins altres pro­jec­tes exe­cu­ten, ara?
Estem exe­cu­tant un pla de millo­res als camins del muni­cipi, amb una inversió de 110.000 euros, sub­ven­ci­o­nats amb un 90 per cent i espe­rem que amb les bai­xes l'Ajun­ta­ment no hi hagi d'apor­tar cap euro. També inver­tim 126.000 euros en la reha­bi­li­tació de l'antiga rec­to­ria per ampliar les dependències de la Casa de la Vila. Tenim un ajut del 90 per cent.
I per als nuclis?
Per ara ja exe­cu­tem la cons­trucció del sis­tema de depu­ració d'Olopte, amb una inversió de 75.000 euros, també un 90 per cent dels quals sufra­gats pel PUOSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.