la contra

Quan l'Ebre va passar de riu a barranc

Fa quaranta anys que amb el tancament de la presa de Riba-roja es va acabar la navegació per l'Ebre que havia estat viva des de l'inici dels temps

Fa qua­ranta anys, per encàrrec de l'ales­ho­res sots­di­rec­tor de La Van­guar­dia, Hira­cio Saenz Guer­rero, vaig escriure una sèrie de 12 repor­tat­ges sota el títol de Las Ribe­ras cata­la­nas del Ebro. Trac­ta­ven del pai­satge, els pobles, la història i la gent dels 24 pobles que vore­gen el riu entre Mequi­nensa i la Medi­terrània. Es varen publi­car al final de l'agost, un mes després que Neil Artms­trong xafés per pri­mera vegada el sol de la Lluna. El bon amic Xavier Gar­cia m'ho ha recor­dat i el Goo­gle m'ha permès acce­dir a l'heme­ro­teca i refres­car la memòria del que vaig veure i comp­tar ales­ho­res i que ara tenia ja per­dut en la boira del pas­sat.

No fou deba­des la ini­ci­a­tiva del periòdic per trac­tar l'afer. Feia pocs mesos que s'havia sege­llat el mur de la presa de Riba-roja la qual cosa supo­sava l'extinció defi­ni­tiva de la nave­gació per l'Ebre. El nivell de l'embas­sa­ment va anar pujant fins a inun­dar la part baixa del poble vell de Mequi­nensa que, amb la pre­ci­pi­tació auto­ritària pròpia de l'època, havia estat dina­mi­tat total­ment quan una bona part s'hau­ria pogut sal­var perquè mai va arri­bar a que­dar sota la cota màxima del pantà. Foren moments de fort dra­ma­tisme, com molt bé explicà lúcida­ment Jesús Mon­cada vint anys després (Camí de Sirga, 1988). Encara més dramàtica, però, és la imatge del cam­pa­nar del poble vell de Faió ender­ro­cat emer­gint de les aigües. És l'antítesi de la foto­gra­fia popu­lar del cam­pa­nar de Sant Miquel a l'embas­sa­ment de Sau, que els periòdics han esta­blert com a punt de referència per a tot Cata­lu­nya. El cam­pa­nar de Sau emer­geix net i visi­ble al bell mig de les aigües; el de Faió apa­reix ama­gat al colze d'una bar­ran­cada, envol­tat de mun­ta­nya, en un lloc ombriu i feréstec amb els ganyots dels ali­gots. A mi em va pro­duir esgar­ri­fança i una sen­sació de des­as­tre uni­ver­sal, és clar que fou fa ja vint anys i el temps dis­tor­si­ona les imat­ges. Dis­torsió com la que em queda de la nave­gació flu­vial. A Tor­tosa, a la banda esquerra de l'Ebre, vora el pont del tren i davant l'Hos­tal de Favaró, després Fonda del Ebro, hi hagué el dar­rer embar­ca­dor de llaüts. Era una pla­ta­forma de fusta sobre pun­tals a l'extrem de la qual hi havia una cor­ri­ola moguda a mà per ele­var els sacs. Els lla­guts trin­ca­ven al seu peu, un vora l'altre, en paral·lel, fins a tres o qua­tre i els lla­gu­ters feien la vida a popa escal­fant el men­jar amb olle­tes de terra. Eren els pri­mers anys cin­quanta i els xiquets miràvem amb expec­tació aquell rebom­bori; després, des del balcó de casa, amb la visió que donava la poca alçada de la infància, no arri­bava a veure la làmina de l'aigua però sí un pal incli­nat que anava avançant riu amunt conduït per la sirga. A l'altra riba de riu, al cantó de Fer­re­ries, va haver-hi durant molt anys un lla­gut ava­riat i mig esfon­drat; per saber el nivell de les aigües només calia mirar l'embar­cació; si estava coberta, el nivell era alt; si es veia tot, hi havia esti­atge.

En aca­bar la presa de Flix (1949) es va habi­li­tar un sis­tema de res­clo­ses per man­te­nir el tràfec flu­vial amb un túnel espec­ta­cu­lar sota terra a les entra­nyes del poble, que reco­mano viva­ment de visi­tar; després, quan es va aca­bar Mequi­nensa (1965), aigües amunt del poble i de l'aigua­bar­reig amb el Cimca-Segre, ja es va pres­cin­dir de l'ele­va­dor però encara per poc temps podien arri­bar les bar­ques des de la Cava. Amb la paret de ciment de Riba-roja fou ja defi­ni­tiu. L'Ebre va pas­sar de ser riu a esde­ve­nir bar­ranc. Tot ple­gat fa ja molts anys. Ara es vol reha­bi­li­tar el riu perquè el nave­guin els espor­tis­tes o els turis­tes. Uns per altres no ho aca­ben d'encer­tar. No es pot tor­nar enrere. Resulta paragògic que el mateix moment en què l'ésser humà gua­nyava la Lluna per­dia l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.