Perill tòxic a una empresa abandonada de Paterna
La formació critica que la regidora de Sostenibilitat ha signat un decret 'netejamans' en comptes d'aplicar les mesures d'emergència exigides
La situació amb l'abandó que hi ha a les instal·lacions de Laboratorios Viviar és de perill extrem. I en comptes de refugiar-se en si és competència municipal, autonòmica o del propietari, l'ajuntament coneixent que hi ha un dipòsit il·legal i incontrolat de productes i residus tòxics i perillosos, està obligat a instar d'ofici a la Fiscalia, per a que aquesta derive les responsabilitats.
Compromís per Paterna després de conèixer la informació sobre el decret signat per la regidora de Sostenibilitat, Maria Villajos, afirma que “és lamentable que hagen de transcórrer un mínim de 15 dies per a que es prenguen mesures que impedisquen l'accés de persones al recinte on es dipositen els residus perillosos”.
El regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, explica que han tingut accés a un escrit, lliurat el 24 de juliol per registre d'entrada i que no consta a l'expedient consultat, on el propietari és qui ofereix el pressupost del gestor de residus al qual fa referència el PP, i on també admet que no podrà fer front a la retirada donada la situació de concurs de creditors.
Ara l'Ajuntament ordena al propietari la retirada, sabent que no ho va a fer, la qual cosa garantix que els residus romandran allà durant un mínim de 15 dies, període on ni el propietari ni l'Ajuntament tenen l'obligació de fer res, segons el decret signat per Maria Villajos.
Segons el mateix escrit del propietari, amb la disponibilitat del gestor i el compromís notarial de tornar els diners, la retirada dels residus ja s'haguera pogut efectuar. Això sí, sempre que disposaren de 25.000€, tema complicat amb la gestió del PP en l'Ajuntament i en la Conselleria de Medi Ambient. Malauradament la mala gestió econòmica perjudica a la ciutadania, deixant-la sense protegir davant el perill tòxic existent a l'Andana. “Una administració no pot permetre's el luxe de no tenir diners per a imprevistos greus com aquest”, afegeix el regidor Ramón.
El decret està signat amb data 31 de juliol, quan portem des de finals de juny amb diferents incidents en les instal·lacions abandonades d'aquesta empresa, fets que tenen denuncia de la policia. Un decret que, en opinió del síndic de Compromís “ve a ser un 'netejamans' o 'rentaconsciències' perquè així sempre podran dir que tard, però ja havien començat a realitzar algunes accions”.
Des de Compromís exigeixen que, en compte de tanta burocràcia, i sabent la perillositat real que hi ha a Viviar, el consistori aplique les mesures urgents i cautelars que evitarien riscos per a la salut i el medi ambient. Sobretot quan la seguretat de les persones és una competència municipal. Parlen de mesures senzilles i que no impliquen despeses astronòmiques, com el precintat de les instal·lacions i senyalització advertint dels riscos tòxics i de l'elevat perill d'incendi.
A tot això s'ha d'afegir que la comunicació sobre tancar el recinte no li ha arribat al propietari, ja que l'Ajuntament envia la notificació el 2 de juliol a la nau abandonada, on no hi ha ningú per a rebre-la. A més el decret anunciat en premsa pel PP, encara no s'ha notificat a l'interessat, així que ens podem anar a finals d'agost sense que ningú prenga cap mesura. Circumstància kafkiana perquè a l'expedient consten les dades de contacte d'aquesta persona, la qual ha manifestat per escrit la seua voluntat de col·laborar.