Infraestructures

L'ocupació dels vols a Girona supera el 80% a l'estiu

Després d'una primavera més fluixa, el mercat s'ha animat els últims mesos tot i que la crisi es nota en les rutes emissores

L'ocupació dels vols de Ryanair arriba al 83% al juliol, una dada similar a anys anteriors

Passat l'equador de la temporada d'estiu, els números de l'aeroport de Girona van recuperant-se progressivament. Coincidint amb els mesos més forts de la temporada de vacances, bona part de les rutes que s'ofereixen des de Vilobí presenten uns percentatges d'ocupació molt elevats, capgirant un inici a la primavera que no va ser tan bo com s'esperava. L'augment de rutes i freqüències que Ryanair va posar en marxa des de finals de març s'està notant sobretot des del juny, moment a partir del qual l'aeroport de Girona està registrant creixements del voltant del 10%. Segons les dades d'Aena, entre gener i juliol van passar per les instal·lacions de Vilobí 1,5 milions de persones, 1,4 dels quals han estat passatgers de Ryanair. Transavia ha portat més de 41.000 viatgers amb les rutes d'Amsterdam i Rotterdam, i Wizz Air n'ha transportat poc més de 23.000 amb el vol a Kíev. De la resta de línies regulars, Jetair Fly ha tingut 6.155 usuaris en la ruta amb Brussel·les, Jat Airways 3.110 amb Belgrad i Transaero 1.387 amb Moscou. Podeu trobar totes les dades aquí.

Pel que fa a Ryanair, la gran majoria de les 58 destinacions que està oferint actualment a Girona estan presentant percentatges d'ocupació de més del 80% durant els mesos d'estiu. De fet, al juliol la mitjana d'ocupació dels vols de l'aerolínia irlandesa va ser de 156 persones per avió, que equival a gairebé un 83%. En canvi, agafant el global anual de dades, aquesta xifra baixa fins a les prop de 138 persones per vol, un 73% de l'ocupació. És d'esperar que, amb les xifres de l'agost, aquest percentatge s'elevi per sobre el 75%, el llindar aproximat a través del qual la companyia considera que les rutes li són rendibles. Malgrat això, des de Ryanair s'havia insistit que aquest any havien de fer ofertes més econòmiques dels preus dels bitllets per aconseguir omplir els avions.

Menys que altres anys

De fet, les xifres d'ocupació de Ryanair d'aquest 2012 –i segons les dades de viatgers i vols que fa públiques Aena– són relativament inferiors a les d'anys anteriors. L'any passat, per exemple, la mitjana d'ocupació del juliol era de 159 persones per vol i de 142 al llarg de l'any, unes xifres que s'havien mantingut en termes molt similars el 2010 i el 2009. Així, cal destacar l'impacte de la crisi econòmica, que està afectant tot el sector i que es nota sobretot en la demanda interna. Precisament, les rutes en què l'aeroport de Girona és més emissor que receptor de turisme són les que presenten pitjors percentatges d'ocupació: Venècia, Eivissa, Palma o les rutes amb Sardenya, on també hi ha una gran oferta de vols.

Per això el director de l'aeroport, Lluís Sala, ha volgut valorar el creixement de viatgers que s'està experimentant els últims mesos. “Això és molt bo en el context en què estem, en què la gent s'ho pensa molt abans de volar i reserva a última hora”, afirma Sala, destacant que l'important és haver trencat la tendència a la baixa dels últims anys. Entre els altres motius, exposats per Sala, hi ha el fet que algunes de les rutes que ha programat Ryanair aquest any són noves i s'han d'anar consolidant.

Pel que fa als percentatges d'ocupació de Ryanair, en el cas de Girona són lleugerament inferiors –un 3% en el que va d'any– que a Barcelona i Reus. En el cas de Barcelona, entre altres motius hi ha el fet que la companyia irlandesa vola des del Prat a destinacions molt potents i moltes grans ciutats europees, mentre que a Reus hi ofereix una programació molt més reduïda. En aquest sentit, Sala destaca que Girona és l'aeroport de l'Estat on Ryanair ofereix més destinacions diferents.

LA FRASE

El creixement que tenim des del maig és molt bo en el context en què estem; hem trencat la tendència
Lluís Sala
director de l'aeroport girona-costa brava

LA XIFRA

73
per cent d'ocupació
tenen els vols de Ryanair entre gener i juliol, amb 138 passatgers per viatge de mitjana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.