Administracions

RAMON MOLINER

PRES. CONSELL CERDANYA

“La frontera ha impedit moltes coses fins fa poc”

La relació amb les institucions de l'Alta Cerdanya és sobretot romàntica? Ho dic per les jornades festives que organitzen conjuntament.
No, va més enllà. La relació entre veïns hi ha estat sempre, independentment de l'existència o no de la frontera administrativa. Això no treu, però, actes carregats de simbolisme, com ara la festa de l'arbre dels escolars de l'Alta i de la Baixa Cerdanya i, especialment, la diada de la Cerdanya, que s'alternen a banda i banda.
Tot plegat un pèl massa folklòric?
No, té un sentit molt especia per als cerdans, bàsicament pel seu simbolisme. Escenifiquem i reivindiquem la unitat dels cerdans.
Diu que la frontera mai no ha existit pel que fa a la gent que viu a les dues Cerdanyes. I administrativament?
Ha tingut una rellevància molt marcada. Ha impedit moltes coses fins fa relativament pocs anys, com ara les relacions laborals, la compra de terrenys i l'edificació, les relacions entre empreses, etc.
Les administracions d'una i altra banda quina relació han tingut?
En aquest cas, la col·laboració hi ha estat sempre. Abans de la desaparició de la frontera, però, eren en el terreny de la promoció. Promovem des de fa temps una ruta del romànic, per posar només un exemple. Després de l'eliminació de la frontera, s'han pogut impulsar i dur a terme projectes més ambiciosos, com ara el nou hospital transfronterer, la depuradora de Puigcerdà, l'escorxador...
Els programes entre fronteres de la Unió Europea han estat claus?
Sí, sobretot la creació de l'euroregió, la qual cosa ens ha donat una figura jurídica transfronterera. En concret, es tracta d'una agrupació europea de cooperació territorial, liderada pel Consell Comarcal de la Cerdanya i els seu homòleg nord-català, la Comunitat de Comunes del Pirineu Cerdanya.
L'objectiu?
El que pretenem les administracions que som
a l'agrupació és buscar solucions conjuntes a problemes que són comuns a l'Alta i la Baixa Cerdanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.